Руски учени разработиха интелигентна система за видео анализ, която ще

...
Руски учени разработиха интелигентна система за видео анализ, която ще
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ще следи за безопасността на работното място

Руски учени създадоха умна система за видео разбор, която ще понижи равнището на професионалните пострадвания, ще намали разноските за предотвратяването им и ще понижи времето и материалните разноски при следствие на случаи на нарушение на разпоредбите за сигурност.

Изследователи на Новосибирския държавен механически университет са обучили изкуствен интелект да проучва видео от системите, следящи по какъв начин се обезпечават здравословни и безвредни условия на труд в предприятията. Тази иновация ще усъвършенства сигурността в браншове, рискови за живота и здравето на хората, оповестиха от пресслужбата на Министерството на науката и висшето обучение на Руската федерация.

Проектът е подбуден от нуждата от видео система, която да управлява по какъв начин служащите употребяват персонални защитни средства и съблюдават разпоредбите за сигурност. Сега това се прави от оператор, който гледа видеото в действително време, само че в огромно произвеждане, където има доста видеокамери, такава технология е неефективна.

"Ние упражняваме невронни мрежи върху огромен набор от изображения, с цел да схванат кои изображения са верни и кои не. Изкуственият разсъдък проучва видеоклипа и дава резултати. Например, в случай че чиновник не сложи някой от детайлите на оборудването, системата ще подаде тревога. Системата следи процеса в динамичност - в случай че по време на работа човек отстрани детайл от работно съоръжение, тя ще отговори също и на това ", разясни ръководителят на научния екип Иван Томилов.

Едно от преимуществата на създадената видео система за отбрана на труда е, че този програмен продукт елементарно се интегрира със общоприета видео система. Според разработчиците евентуалните консуматори на интелигентната система са огромни компании, холдинги и корпорации със стотици и хиляди чиновници. Авторите на плана възнамеряват да продължат да създават системата като изучат логаритмите и методите за биометрична идентификация на човек, изградят траектории на придвижване на личния състав, следят спазването на потреблението на персонални защитни средства също и като наблюдават положението и държанието на личния състав.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР