Руски учени откриха най-древния известен диамант на планетата в образци

...
Руски учени откриха най-древния известен диамант на планетата в образци
Коментари Харесай

Руски учени откриха най-древния известен диамант на планетата

Руски учени откриха най-древния прочут елмаз на планетата в мостри от Якутия на възраст към 3,6 милиарда години , заяви ТАСС.
Откритието дава опция да се оцени по друг метод процесът на формиране на първите диаманти. 

" Откритият от нас елмаз наподобява е най-старият, проучен до момента. Възрастта на сингенетичното сулфидно включване на този елмаз се прави оценка на към 3,6 милиарда години. Според нашите резултати той е бил уловен от възходящ оливин при много високи температури от над 1400 градуса по Целзий и налягане от над 5,5 гигапаскала. Това подхожда на дълбочина от към 180 км и началото на стадия на нахлуване в долната граница на литосферната тога на античните платформи в дълбочините на зоната на диамантена непоклатимост ", написа учен Николай Похиленко от Института по геология и минералогия " Соболев ". 

Предишно сходно проучване на изискванията и времето на формиране на хиляди диаманти даде възраст, съответстваща на междинния архейски диапазон (3,2-2,5 милиарда години).

Изследванията демонстрираха, че диамантът в оливиновото зърно би трябвало да е произтекъл или от стопен силикат , обогатен с карбонатен съставен елемент (карбонатна течност), или от разтопен сулфид с разперен въглерод.

Пробите от скали и минерали на литосферната тога, измежду които е открит скъпоценният камък, са взети в Якутия от кимберлитовата тръба Удачная, която е едно от най-големите диамантени залежи в Русия. Геолозите събират и изследват сбирки от неповторими проби, взети преди кариерата да бъде затворена през 2014 година
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР