Руски учен, работил върху хиперзвукови технологии, беше осъден на седем

...
Руски учен, работил върху хиперзвукови технологии, беше осъден на седем
Коментари Харесай

Русия осъди на седем години учен в областта на хиперзвуковите технологии

Руски академик, работил върху хиперзвукови технологии, беше наказан на седем години затвор в четвъртък за държавна измяна, предава " Ройтерс ".

Представител на правосъдната система на Санкт Петербург сподели, че 76-годишният Александър Куранов ще бъде изпратен в затвор с висока степен на сигурност и ще бъде санкциониран със 100 000 рубли 1000 $.

По време на ареста си през 2021 година Куранов беше общоприет шеф на основаното в Санкт Петербург Hypersonics Systems Research Facility, където ръководеше работата по нова версия на хиперзвуков аероплан от руската ера, наименуван Ayaks.

Руският президент Владимир Путин неведнъж е казвал, че Русия е международен водач в хиперзвуковите ракети - авангардни оръжия, способни да развиват скорост до 10 пъти по-висока от скоростта на звука, с цел да пробият системи за противовъздушна защита.
 Русия заподозря в държавна измяна трима свои учени по хиперзвуковите ракети
Русия заподозря в държавна измяна трима свои учени по хиперзвуковите ракети

Разследването пробуди паника измежду съветската научна общественост

Украйна съобщи през април, че Русия е употребила пет хиперзвукови ракети " Циркон " , с цел да нападна Киев от началото на годината. Путин удостовери през февруари, че Русия е употребила този тип ракети в борба.

Куранов беше упрекнат в предаване на секретна информация  за хиперзвукова руска технология, върху която той е работил дълго време.

Говорителят на съда сподели, че присъдата му е пристигнала след два процеса . Делата за държавна измяна и шпионаж обичайно се водят при закрити порти в Русия.

Редица съветски учени през последните години бяха упрекнати в държавна измяна по съмнение за предаване на чувствителни материали на чужденци. Критиците на Кремъл споделят, че арестите от време на време произтичат от неоснователна параноя, нещо, което управляващите отхвърлят.

Данните на Върховния съд на Русия, оценени от самостоятелното издание Vyorstka, демонстрират, че 39 души са били наказани за държавна измяна предходната година по отношение на 16 през 2022 година

В сряда Русия анулира присъда за държавна измяна против физик, наказан на 12 години затвор за предаване на секрети на неназовата държава-членка на НАТО, и подреди още един развой.
 Германия арестува двама мъже, готвели боен бойкот от името на Русия Обновена
Германия арестува двама мъже, готвели боен бойкот от името на Русия

Действията им имали за цел да подкопаят военната поддръжка, предоставена от Германия на Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР