Руски товарен самолет, който по документи е трябвало да изнесе

...
Руски товарен самолет, който по документи е трябвало да изнесе
Коментари Харесай

Русия изнася тонове контрабандно злато от Судан, маскирано като бисквити

Руски товарен аероплан, който по документи е трябвало да изнесе бисквити за Русия, в действителност е превозвал контрабандно злато. Това разкриват митнически чиновници на летището в Хартум пред CNN.

Ценният товар е открит няколко дни след началото на съветската инвазия в Украйна. Документите на каргото показвали, че самолетът е претрупан с бисквити.

Судан рядко, съвсем в никакъв случай не изнася бисквити, отбелязва CNN.

Товарът е тестван от летищните управляващи макар проруското управление на страната.

„ Вътре в товарната част на самолета бяха подредени разноцветни кутии с бисквитки. Точно под тях бяха скрити дървени кутии с най-ценния запас на Судан: злато. Приблизително един звук “, се споделя в материала.

За прехвърлянето на контрабандно злато през февруари оповестяват няколко публични судански източника. Това е единствено един от 16-те известни контрабандни полета на съветско злато от Судан през последната година и половина, добавя медията.

Судан е третият по величина производител на благородния метал в Африка.

Според журналистическо следствие на медията това е премислена от Русия скица за плячкосване на благосъстоянието на Судан в опит да се укрепи Русия против по-строгите западни наказания. А също и за подкрепяне на финансирането на военния бранш на Руската федерация.

С този износ на злато, обаче, военното управление на Судан лишава жителите на бедната страна от милиарди долари.

" Отдавна знаем, че Русия експлоатира естествените запаси на Судан. За да резервира достъпа до тези запаси, Русия улесни боен прелом в страната и сложи отпред свои подставени лица ", сподели някогашен американски чиновник, осведомен със случая, пред CNN.

В центъра на схемата сред Москва и военната хунта на Судан е Евгений Пригожин, съветски олигарх и основен съдружник на президента Владимир Путин, считан за притежател на частната военна компания " Вагнер ", която участваше в скрит план за свалянето и убийството на украинския президент Володимир Зеленски.

„ Чрез Meroe Gold и други компании, свързани с Пригожин, олигархът е създал тактика за плячкосване на икономическите запаси на африканските страни “, оповестява Денис Коротков, следовател в Лондонския център за досиета./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР