Руски топ специалисти напускат родината си след началото на войната.

...
Руски топ специалисти напускат родината си след началото на войната.
Коментари Харесай

Керемедчиев: Гоним руски топ специалисти заради изключително тромавата процедура по престой

Руски топ експерти напущат родината си след началото на войната. Много от тях идват в България, само че институциите им бавят работните визи, по тази причина се постанова да си потеглят и да се устройват в прилежащите ни страни. Седем международни компании са писали до премиера Кирил Петков по този проблем. Това изясни в предаването „ Здравей, България " някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

„ Много интернационалните компании, в областта на осведомителните технологии, хранителната индустрия, големи капиталови фондове с милиарди вложения по света, затвориха офисите си в Русия и незабавно реалокират топ експертите си в други страни. Това са съветски жители и фамилиите им. Тук приказваме за стопански мигранти. Те са доста добре финансово, могат да живеят където си поискат”, изясни Керемедчиев.

„ Много скоро ще им бъде неразрешено да напущат Русия, защото това е невиждано за последните 70 години приключване на мозъци. Дори към този момент има специалности, за които е неразрешено да излизат от Русия”, сподели дипломатът.

„ Някои са съумели да излязат по-рано със фамилиите си. Хиляди намират своето място в България. Проблемът е с извънредно тромавата и закостеняла процедура по техния престой. Те идват у нас с краткотрайни визи за 90 дни. Подават незабавно документи за позволение за работа и престояване в страната. Агенцията по заетостта, заради огромния брой молби, блокира. Преди издаваше позволение за работа за 2 седмици, в този момент – за 2 месеца”, изясни Керемедчиев.

Тогава идвал и огромният проблем. „ След като чакат 2-3 месеца за позволение за работа и престой, подават молби към Агенцията за миграция за удължение на престоя, с цел да си дочакат документите. Масово получават отводи. Основанието е, че няма съображение да се даде такова разрешение”, изясни Керемедчиев

„ Успяхме освен да прогоним украинските бежанци, които можеха да бъдат интегрирани доста добре, ние сега гоним топ експерти, които другояче в никакъв случай не биха пристигнали в България, тъй като те са интернационално сложени. Не им даваме позволение за работа. Вече десетки, стотици, напущат България и отиват в Сърбия, Турция, там където могат да получат своето пребиваване”, съобщи дипломатът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР