Руски танкер е поредната жертва на ударите с морски дронове

...
Руски танкер е поредната жертва на ударите с морски дронове
Коментари Харесай

Дрон удари руски танкер в Керченския пролив

Руски танкер е следващата жертва на ударите с морски дронове камикадзе в Черно море. Sig, който е под американски наказания от 2019 г. е получил съществени повреди и би трябвало да бъде изтеглен на буксир до брега. Според известията няма жертви, само че част от екипажа от 11 души е получил прорезни рани от счупените стъкла. До танкера вече е  руският избавителен транспортен съд " Меркурий ", а на помощ се насочат още кораби.

По същото време дронове нападнаха и Кримския мост по въздух, само че към този момент няма данни за вреди и жертви.

Ударът против танкера е станал към 23:14 часа, като силната детонация се е чула в няколко региона на най-близкото крайбрежие на Кримския полуостров.

Според някои известия танкерът SIG се е прибирал от Сирия, където е доставил петролни артикули. Той е под наказания на Съединени американски щати от 2019 година за доставка на товари в Сирия. Това е един от най-големите съветски танкери - издигнат е през 2014 година и е с съдържимост съвсем 5000 тона.

По традиция в началото формалните съветски управляващи отричаха удара. Представителят на окупационните „ управляващи “ на Запорожка област Владимир Рогов заяви за „ мощен гърмеж “, след който е почнал пожар, в региона на Кримския мост край село Яковенково. „ Движението по Кримския мост беше блокирано и осветлението беше изключено заради ограничения за сигурност заради офанзивата на украински дронове. Самият мост не е потърпевш “, сподели Рогов.

 
Съветникът на губернатора на анексирания Крим Олег Крючков удостовери, че Кримският мост е затворен „ заради опасност от нахлуване “. „ Колеги, в случай че не друго, подводницата не е наша и мостът не е кримски “, добави той.

Z-кореспондентът Юрий Котенок първи написа в своя телеграм канал, че на 30 морски благи от Керченския проток руският търговски танкер  Sig, който е бил на котва, е бил ударен от украински морски дрон. „ Корабът остана на повърхността. Екипажът е жив, машинното поделение е наводнено “, се споделя в известието.

Телеграм каналът „ Внимание, вести “ разгласява аудио запис, за който се твърди, че е на преговорите на екипажа на танкера Sig с администрацията на брега. В него мъжки глас споделя, че „ машинното [отделение] е наводнено, ние самите не можем да се движим без влекач “. „ Ръководството не знае какво ще решите там. Трябва да отидем в някакъв цех. Всички товарни цистерни са празни. Корабът е на вода “, се споделя в аудиото. 

Информацията бе доказана и от пристанищните управляващи. “Руският танкер Sig е получил пробойна в региона на машинното поделение откъм десния ръб след офанзивата на морски дрон край Керченския проток. Няма заплаха от потъване на плавателния съд. Екипажът е на борда. Никой не е потърпевш ”, оповестиха за РИА “Новости ” в Центъра за съгласуваност на морските избавителни интервенции. Там не се загатва чий е дронът.

Според украинския Телеграм канал Insider е употребен морски дрон, носещ 450 кг тротил. Операцията е взаимна на Службата за сигурност и Военно-морските сили на Украйна.

Това беше индиректно доказано от шефа на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк. " Всеки гърмеж на транспортен съд на Руската федерация или Кримския мост е безусловно разумна е ефикасна стъпка във връзка с врага. Още повече, че такива специфични интервенции се организират в териториалните води на Украйна и са на изцяло законни. Ако Русия желае това да се приключи, има един метод - да напусне територията на Украйна. Колкото по-бързо, толкоз - по-добре за тях ", сподели той.

Това е втора офанзива с морски дронове в региона за по-малко от 24 часа. Вчера сутринта бе атакуван районът близо до Новоросийск, като бе поразен големият десантен транспортен съд " Оленегорский Горняк ". Той трябваше да бъде изтеглен на буксир в залива.

Атаките се активизираха, откакто Русия се отдръпна от зърнената договорка и стартира да нанася удари с дронове камикадзе по украинските пристанища.

На 19 юли съветското министерство на защитата разгласи, че от 20 юли всички кораби, акостиращи в украинските пристанища, ще се смятат за пренасящи оръжия и военно съоръжение, и затова ще са военни цели.

На 20 юли украинското министерство на защитата сподели, че ще има същия метод към съветските кораби, които се насочват към съветските пристанища.

На 1 август един от корабите, пътуващ за украинското пристанище, навлезе гладко в украинските води. На 4 август Украйна нападна транспортен съд, отиващ към съветско пристанище.

Украинският президент Володимир Зеленски индиректно удостовери присъединяване на Украйна в ударите, като в снощното си обръщение благодари на Службата за сигурност за „ връщането на войната назад на територията на държавата-агресор “„ Днес имаше и отчет на ръководителя на СБУ Василий Малюк. Няма да разгадавам наличието. Мога единствено да кажа, че всички ние сме признателни на Службата за сигурност на Украйна, че върнаха войната в държавата-агресор. Каквото посееш, това ще пожънеш “, сподели Зеленски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР