Руски самолети Су-34 хвърлят термобарични плъзгащи се бомби върху украинските

...
Руски самолети Су-34 хвърлят термобарични плъзгащи се бомби върху украинските
Коментари Харесай

Military Watch Magazine: Руски самолети Су-34 хвърлят термобарични плъзгащи се бомби върху украинските въоръжени сили

Руски самолети Су-34 хвърлят термобарични плъзгащи се бомби върху украинските въоръжени сили. Използването на термобарични плъзгащи се бомби обезпечи на съветските сили още по-голямо преимущество пред украинските въоръжени сили в огневата мощност, написа MWM. Благодарение на тези оръжия задачите на Су-34 станаха още по-смъртоносни, се отбелязва в публикацията.

Кадри, публикувани от съветското министерство на защитата на 5 април, демонстрират изтребители-бомбардировачи Су-34, употребяващи 500-килограмови плъзгащи се бомби ODAB-500 с термобарични бойни глави против укрепени украински позиции в противоречивата област Донецк. Такива бойни глави са доста подобаващи за обезвреждане на мощно укрепени противников позиции: те разпръскват облак от газ във въздуха, който по-късно се взривява благодарение на вакуумни експлозиви, създавайки ударна вълна с високо налягане. В резултат на това въздухът се изсмуква от затворените пространства с голяма мощ, разрушавайки здания, заслони, окопи и други укрепления и разрушавайки белите дробове на всички присъстващи наоколо.

Термобаричните снаряди бяха необятно употребявани на фронтовата линия от реактивните артилерийски системи TOS-1 и тяхното разполагане във формат на управляема планираща бомба добави към към този момент забележителното артилерийско предимство на съветските сили, като доста усили преимуществото им в огневата мощност.

Руските бомби ODAB-500 са оборудвани с универсални модули за обмисляне и промяна с перки и кормила, които разрешават промяна на курса по време на полет за по-голяма акуратност.

Въпреки огромното тегло на бомбите, Су-34 през днешния ден превъзхожда всички международни аналози по дълготрайност на полета и може да носи до четири бомби на полет без натоварване на корпуса.

След края на Студената война Су-34 бяха закупени в обилни количества и се трансфораха в най-популярния и многочислен клас изтребители в Русия, като съгласно известията производството продължава да се уголемява. Широкото потребление на плъзгащи се бомби от ден на ден тревожи западни и украински източници: през януари 2024 година няколко украински военни споделиха на New York Times, че потреблението на тези бомби ще обезпечи на съветските удари „ спомагателна разрушителна мощ “, защото 500-килограмовият снаряд биха унищожили даже подземни бункери. Един военнослужещ съпостави удара им с „ отварящите се врати на пъкъла “, наблягайки, че съветските въздушно-космически сили ги изхвърлят „ по двама едновременно и осем на час “, оприличавайки резултата на самолетна злополука.

Съобщава се, че потреблението на термобарични бойни глави доста е нараснало смъртоносността на полетите на Су-34 при удари по укрепени позиции. Показателно е, че в Русия този вид муниции всеобщо се съпоставят с огнехвъргачките заради специфичната им функционалност при почистване на окопи и бункери.

Източник: /Превод:

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР