Руски официални лица и депутати бяха внимателни в реакциите си

...
Руски официални лица и депутати бяха внимателни в реакциите си
Коментари Харесай

Руски политици изразиха различни мнения относно Михаил Горбачов

Руски публични лица и депутати бяха деликатни в реакциите си за гибелта на Михаил Горбачов, като го похвалиха за ролята му за прекратяването на Студената война, само че и го укориха, че не е съумял да предотврати разпадането на Съветския съюз , съобщи Асошиейтед прес.

Тази позиция беше отразена в излъчвания по националната телевизия, които отдадоха респект на Горбачов като историческа фигура, само че описаха промените му като като зле планувани и го разкритикуваха, че не е съумял да отбрани ползите на страната в разговора със Запада.

Критиките повториха по-ранни оценки на съветския президент Владимир Путин и неговото популярно изявление, че разпадането на Съюз на съветските социалистически републики е " най-голямата геополитическа злополука на 20-и век ", отбелязва АП.



Путин похвали в съболезнователна депеша Горбачов, наричайки го човек, който е оказал " голямо въздействие върху хода на международната история ".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разказа починалия водач като " извънреден общественик ", който " постоянно ще остане в историята на страната ".

" Горбачов даде подтик за прекратяването на Студената война и откровено искаше да има вяра, че тя ще свърши и ще стартира нов интервал на романтика сред актуализирания Съветски съюз и груповия Запад ", сподели Песков. " Тези сантиментални упования не се сбъднаха. Кръвожадната природа на нашите съперници се прояви и е добре, че осъзнахме това в точния момент ", добави той.

Макар че избягваше да насочва персонални рецензии към Горбачов, Путин неведнъж го е упреквал, че не е съумял да обезпечи писмени задължения от страна на Запада, че НАТО няма да се уголемява на изток. Това се трансформира в източник на високо напрежение в връзките сред Русия и Запада в продължение на десетилетия, което експлодира на 24 февруари, когато съветският президент подреди нашествието в прилежаща Украйна, отбелязва АП.

Леонид Слуцки, който е началник на комисията по външни работи към Държавната дума (долната камара на съветския парламент), похвали Горбачов, наричайки го " най-забележителният политик на нашето време “, само че го разказа като " спорна “ фигура, чиито промени " послужиха на тези, които се опитваха да заличат Съюз на съветските социалистически републики от картата на света “.

Сергей Миронов, водач на партията " Справедлива Русия “ съобщи пред ТАСС, че Горбачов е бил " като глътка пресен въздух " и че е " въплъщавал очакванията за колосални промени “, само че добави, че политиката му е довела до " загубата на една велика страна “ и че се е трансформирала в " покруса за генерации руснаци “.

Някои политици обаче бяха по-малко учтиви.

Олег Морозов, член на ръководещата партия " Единна Русия “, сподели, че му се желае да има вяра, че Горбачов се " разкаял “ за грешките си, които са уязвили ползите на Русия.



" Има мистическо съвпадане в гибелта на Горбачов във времето, в което се организира специфичната военна интервенция в Украйна “, сподели Морозов пред РИА " Новости “. " Той, волно или не, стана съавтор на несправедливия международен ред, поради който в този момент нашите бойци се бият на бойното поле “, добави съветският народен представител.

Николай Коломейцев, заместник-председател на комунистическата секта в Държавната дума, стигна даже по-далеч, като жигосах Горбачов като " изменник “, който е " разрушил страната “.

Фондацията на Горбачов заяви, че той ще бъде заровен до брачната половинка си в Новодевическото гробище в Москва. Все още не е ясно дали ще бъде проведено държавно заравяне, както и датата на траурното събитие.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР