Руски гражданин поиска да получи статут на бежанец в България

...
Руски гражданин поиска да получи статут на бежанец в България
Коментари Харесай

Руски пацифист иска убежище на „Златни пясъци”, за да не воюва в Украйна

Руски жител изиска да получи статут на емигрант в България поради пацифистични убеждения и нежеланието му да води война в Украйна. Държавната организация за бежанците обаче отхвърли молбата му, а решението й е доказано и от Административния съд във Варна.

ИТ експертът Георги напуща легално Русия няколко дни, откакто е оповестена частична готовност. На 1 октомври 2022 година той лети от Москва до Истанбул, а оттова идва във Варна с българска виза, която му е била издадена година по-рано в съветската столица. В България заживява с татко си, който има жилище в курорта „ Златни пясъци ”.

Георги не е отбил наложителната си наборна работа в Русия, макар че е подлежал на апел за такава от пролетта на 2010 година През идващите години е получавал призовки, на които не се е отзовал и не бил глобен. След навършване на 27-годишна възраст е бил причислен в ресурс.

Георги твърди, че е напуснал Русия след оповестената частична готовност, тъй като имало риск да бъде изпратен в Украйна. Описва се като пацифист, който не желае да убива и да бъда погубен в специфичната военна интервенция. Изтъква още, че не желае да взе участие в нея, тъй като е противозаконна експанзия по отношение на Украйна. Иска да остане легално в България, като има намерение да се запише в университет във Варна и да стартира сезонна работа в курорта „ Златни пясъци ”, за която към този момент имал сделка.

Според Държавната организация за бежанците няма никакви данни Георги да е подложен на гонене в родината му и няма заплаха за него или околните му. Освен това няма данни след оповестяването на частичната готовност да е получавал призовка за военна работа.

В претекстовете за отхвърли от организацията се базират на информация от тяхната дирекция „ Международна активност “ за настоящата конюнктура в Руската федерация. В направения през есента на 2023 година документ се показва, че частичната готовност е завършила и в Кремъл не се разисква опцията за втора вълна. Освен това на наборните бойци в съветската войска е неразрешено да служат в чужбина, в това число и в Украйна. Допълва се, че съгласно съветските правила военнослужещи, които отхвърлят да се борят в Украйна, не могат да бъдат наказателно преследвани. В решението се показва също, че интернационалните стандарти не дефинират като емигрант лице, което е избягало от военна работа заради злост към нея или от боязън от сражения.

Варненският административен съд слага под подозрение пацифистките убеждения на Георги, защото в изявлението му пред Държавната организация за бежанците той назовава военните дейности в Украйна „ специфична военна интервенция ”. Изразявайки се по този метод, Георги възприема и утвърждава наложената терминология от съветското държавно управление за нахлуването в Украйна, считат магистратите. Те вършат извод, че мъжът не желае да се върне в родината си заради персонални и битови аргументи, които го дефинират мигрант, а не като нуждаещ се от интернационална протекция.

Съдебното решението, потвърждаващото отхвърли на Държавната организация за бежанците да даде на Георги статут на емигрант, може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР