Руски граждани, живеещи в Европа, се оплакаха от наложените ограничения

...
Руски граждани, живеещи в Европа, се оплакаха от наложените ограничения
Коментари Харесай

Revolut започна да блокира сметките на живеещите в Европа руснаци

Руски жители, живеещи в Европа, се оплакаха от наложените ограничавания върху транзакциите по техните карти и сметки в банката, научи Forbes. Причината е в по-строгите условия на банката към документите, удостоверяващи правото на живот в Европа, и компликациите при приемане на позволение за престояване или на дълготрайни визи.

Банката Revolut е една от основните банки за руснаците, които отпътуват в чужбина заради противоречие със „ специфичната интервенция “ или заради боязън от готовност. Регистрирана в Литва, тя е една от дребното банки, които откриват сметки в евро с съветски паспорт и дълготрайна виза вид D за период от 180 дни. Малко повече от година след първата вълна на всеобщо овакантяване на страната руснаците започнаха да се сблъскват с ограничавания върху банковите сметки в Revolut.

Forbes беседва с четирима руснаци, които са имали проблеми със сметките си във Франция и Латвия.

Руски управител на видеопроекти, живеещ във Франция, показа пред Forbes, че няколко седмици преди да изтече дълготрайната му виза, от банката му поискали документи, които му разрешават да обитава на територията на Европейски Съюз. Документите, издадени от френската префектура по филантропични аргументи (т.нар. APS – Autorisation provisoire de sejour – позволение за краткотрайно пребиваване), не задоволили банката. А фактът, че транзакциите с картата се правят в страната на престояване, не е взет поради от банката.

Банковата работа е изисквала общоприета карта за престояване (Titre de sejour) или виза D за 180 дни. В резултат на това сметката е била лимитирана и входящите преводи са били блокирани, само че руснакът е можел да харчи парите, които са останали по картата. Ограниченията ще бъдат анулирани, когато той успее да удовлетвори условията на банката.

Руските жители, пребиваващи в Латвия, се сблъскват със същите проблеми. Две или три седмици преди приключването на периода на годност на документите банката е изпратила вести с искане за потвърждаване на пребиваването в Латвия посредством виза или карта за позволение за престояване, заяви за Forbes публицист, живеещ в републиката.

„ В момента нямам нито едното, нито другото. С приключването на периода на визата сметката се блокира и в нея не може да се добави нищо ново “, изяснява той.

Revolut го е оставил да може свободно да харчи парите, които има в картата си.

Говорителят на Revolut Пади Кроули удостовери в отговор на запитването на Forbes, че банката в действителност е стегнала условията към руснаците. Кроули съобщи, че заради рестриктивните мерки, наложени от Европейски Съюз на съветските и беларуските жители, всички притежатели на съветски и беларуски паспорти, които желаят да употребяват услугите на Revolut, би трябвало да показват удължено позволение за престояване или работна виза, която им разрешава да останат в Европейски Съюз за повече от 180 дни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР