Руски дронове са атакували украински пристанища на река Дунав, унищожавайки

...
Руски дронове са атакували украински пристанища на река Дунав, унищожавайки
Коментари Харесай

Русия удари складове за зърно в пристанищата до Румъния, Букурещ осъди атаката

Руски дронове са атакували украински пристанища на река Дунав, унищожавайки инфраструктурата за предпазване на зърно, настояват локални управляващи.

Съоръженията са тъкмо от другата страна на реката от членката на НАТО Румъния.

Дунав е основен експортен маршрут за Киев, откогато Русия се отдръпна от договорката, позволяваща на Украйна да транспортира пшеница, царевица и други артикули през Черно море.

Унищожен е и склад за зърно в черноморския пристанищен град Одеса, който е нападнат съвсем всяка нощ.

Длъжностни лица споделят, че повече от 60 000 тона зърно са били унищожени през последната седмица.

Глобалните пазари видяха, че цената на зърното се увеличи с 8% в границите на един ден след отдръпването на Русия от договорката за зърно на 17 юли.

Провалът на договорката също по този начин значи, че Русия е възобновила офанзивите си към пристанищни локации в Украйна, които бяха спрени по време на договорката.

Ръководителят на Одеса Олег Кипер, чийто район обгръща и дунавските пристанища Рени и Измаил, заяви в канала си в Telegram, че Русия е атакувала инфраструктурата там в продължение на четири часа с ирански дронове.

По думите му са унищожени хангар за зърно и резервоари за предпазване. Други локални управляващи споделят, че три склада са били бомбардирани.

Три дрона от към 15, участващи в офанзивата, бяха унищожени от противовъздушната защита, добави господин Кипър.

Четирима души са ранени, един тежко, споделиха публични лица.

Румънските медии оповестяват, че бойци и моряци от противоположната страна на реката са виждали ярки светлини и са чували приближаването на дроновете и детонациите.

Един публицист го разказа като най-близкия удар до румънска територия от началото на войната. Рени е на към 200 метра от Румъния през Дунава и на 10 километра от румънския пристанищен град Галац.

Дунав, както и пътни и железопътни направления от Украйна до Полша, Румъния и други прилежащи страни, са създадени като канали за експорт след съветската инвазия.

Два милиона тона зърно са били изнесени по река през миналата година, спрямо 600 000 миналата година.

Но всички тези направления съумяха да трансферират единствено част от това, което Украйна би трябвало да изнесе, и са доста по-скъпи логистично, в сравнение с по море.

Износът през Източна Европа също провокира яд измежду фермерите в прилежащите страни, където украинското зърно наводни пазарите и смъкна цените.

Тъй като съветските офанзиви против износа на зърно от Украйна не престават, съветският президент Владимир Путин сподели, че страната му е „ в положение да размени украинското зърно както на комерсиална, по този начин и на безвъзмездна основа “ за страните в Африка, които са внасяли от Украйна.

Москва би трябвало да бъде хазаин на среща на върха Русия-Африка по-късно тази седмица.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР