Руската централна банка заяви във вторник, че е готова да

...
Руската централна банка заяви във вторник, че е готова да
Коментари Харесай

Руската централна банка обеща подкрепа за финансовата стабилност след срив на рублата и акциите



Руската централна банка съобщи във вторник, че е подготвена да предприеме всички нужни ограничения за поддръжка на финансовата непоклатимост, защото рублата и съветските финансови активи претърпяха сериозна амортизация, откакто Москва изпрати по този начин наречените от нея " миротворчески сили " в Източна Украйна.

Рулата доближи съвсем двегодишно дъно от 80,97 рубли за един щатски $, откакто президентът Владимир Путин разпореди разполагането на войски в източноукраинските район на Донецк и Луганс след тяхното признание от него за самостоятелни.

Очаква се внезапното поевтиняване на съветската валута от равнища към 70 рубли за $, следено единствено преди четири месеца, към днешния близо двегодишен връх малко под 81 рубли, да подхрани така и така високата инфлация в страната - едно от главните опасения измежду руснаците, което би повлияло на към този момент падащия техен витален стандарт.

" Централната банка на Русия държи под надзор развиването на обстановката на финансовия пазар и е подготвена да предприеме всички нужни ограничения за поддръжка на финансовата непоклатимост ", се споделя в изказване на банката, представено от Ройтерс.

Централната финансова институция също по този начин разгласи известно облекчение на условията към банките, заявявайки, че на кредиторите ще бъде позволено да употребяват пазарната стойност на акциите и облигациите в своите портфейли със задна дата - от 18 февруари - в доклади за приходите до октомври.

Но централната банка, която по принцип няма политика, ориентирана към съответен обменен курс на свободно плаващата рубла, не съумя да уточни какви други ограничения може да предприеме, до момента в който Русия се приготвя за нов кръг от западни наказания, които могат да бъдат ориентирани към съветските банки и държавните облигации.

" Волатилността явно ще се усили в тази обстановка на нови наказания и би си коствало Руската централна банка да обмисли излизането на пазара с интервенции в някои моменти ", означи Егор Сусин, ръководещ шеф на Gazprombank Private Banking.

" Централната банка разполага с основния лихвен % и с интервенции в своя боеприпас ", уточни Евгений Суворов, икономист в CentroCreditBank.

Централната банка на Русия към този момент увеличи лихвите с 100 базисни пункта на две следващи съвещания и се чака да увеличи още веднъж лихвите от настоящите 9,5% на срещата си на 29-и април, защото инфлацията в страната е близо 8,8% - надалеч над целевото равнище от 4 на 100.

Руската централна банка не отговори на искане на Ройтерс за коментар по отношение на вероятната продажба на задгранична валута (на валутна интервенция), с цел да облекчи натиска върху рублата.

Междувременно съветската валута възвърне част от изгубените си позиции от нощес и по-рано през днешния ден, като върна към 79 рубли за един щатски $, откакто по-рано във вторник падна докрай от 80,97 рубли за $ - най-ниско равнище от 23-ти март 2022 година

Графика долар/рубла



Еврото пък върна под равнището от 90 рубли, откакто по-рано денем нарастна до 91,44 рубли, достигайки най-високо равнище от април 2021 година

Това стана факт, откакто Руската централна банка съобщи, че е подготвена да предприеме всички нужни ограничения, с цел да поддръжка финансовата непоклатимост.

Продължават обаче продажбите на съветски държавни облигации, като доходността на 10-годишни съветски OFZ бумаги, известни до наскоро измежду непознатите вложители, доближава най-високо равнище от началото на 2016 година

Под напън от продажби остават и акциите на Московската фондова борса, като фондовият показател RTS, който е деноминиран в долари, се намалява ранния следобяд с 5,7% към 11391,1 пункта, откакто по-рано във вторник удари дъно от 1075,98 пункта - най-ниско равнище от ноември 2020 година

Фондовият показател в рубли IMOEX пък се намалява с 5,6% към 2870 пункта.

Според множеството анализатори по-нататъшната посока на пазара ще бъде избрана от решението на Запада за глобите по отношение на Москва и не може да бъде изключен втори кръг на внезапен спад на съветските активи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР