Руската централна банка повиши основния си лихвен процент до 4,5

...
Руската централна банка повиши основния си лихвен процент до 4,5
Коментари Харесай

Русия изненадващо вдигна лихвата, докато цените на храните се повишават

Руската централна банка увеличи главния си лихвен % до 4,5 % в неочакван ход , до момента в който управляващите изпитват усложнения да обуздаят повишаващите се цени на храните и опасността от нови наказания, оповестява " Франс прес ".

През последните месеци Русия се сблъска с ускоряваща се инфлация и слаба рубла , като управляващите са подложени под напън, защото цените на главните артикули се усилиха по време на пандемията от ковид.

" Бързото възобновяване на търсенето и нарасналият инфлационен напън изискват връщане към неутрална парична политика ", се споделя в изказването на Руската централна банка, като се прибавя, че могат да последват още нараствания на лихвата.

Увеличението на лихвата с 0,25 процентни пункта - първото от края на 2018 година - изненада мнозина анализатори .

Икономистът Татяна Евдокимова съобщи, че повишението е отговор на инфлацията, надвишаваща прогнозите .

" Изглежда регулаторът е бил сюрпризиран, откакто нарастването се случи, макар че няма явен сигнал за идно стягане ", написа Евдокимова в " Туитър ".

Потребителските цени започнаха да се повишават през март 2020 година, задвижвано от спад в цените на петрола и спад в цената на рублата след месеци на исторически ниска инфлация.

Тимъти Аш, пълководец в Bluebay Asset Management, съобщи, че е очаквал покачване и уточни възходящите геополитически опасности и опасността от нови западни наказания .

" Това няма нищо общо с инфлацията, а всичко е обвързвано с геополитиката ", разяснява той в записка до клиентите и добави, че централната банка е под напън от Кремъл.

" Има моменти, когато тя получава позвъняване от Кремъл и те им споделят какво да вършат. Посланието е " глобите идват, макрофинансовите опасности идват, настройки на крепостта Русия, увеличение на лихвите ", акцентира още Тимъти Аш.

През февруари инфлацията възлиза на 5,7 % на годишна база. Централната банка на Русия чака да доближи пика си през март, преди да спадне, като добави, че инфлацията щяла да се върне към задачата си от 4 % през първата половина на идната година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР