Руската църква в София трябва да стои отворена и организацията

...
Руската църква в София трябва да стои отворена и организацията
Коментари Харесай

Денков: Не изгонихме свещенци, а хора, работещи срещу националните ни интереси

Руската черква в София би трябвало да стои отворена и организацията за това става от страна на БПЦ. Именно затова през вчерашния ден патриархът сътвори нужната организация за това да има свещенослужители, съобщи министър председателят Николай Денков пред публицисти.

" Въпросът къде е ключа и за какво е затворено - това са въпроси, които не би трябвало да отправяте към мен ", уточни министър-председателят. Той е уверил Светия синод, че страната ще направи всичко, което зависи от нея, само че не може да се меси директно в процеса.

" Нотариалният акт за парцела е публикуван през 1997 година, само че занапред следва да се обясни юридически по какъв начин стои въпроса със собствеността, защото това би трябвало да бъде на взаимен принцип с българските църкви в Москва ", добави Денков.

" Не са изгонени съветски свещеници, изгонени са хора, които са работили против националните ползи на България ", съобщи министър председателят в отговор на въпрос дали съжалява, че са били изгонени духовните лица от храма.

" Прочетох отчета на ДАНС и съм склонен, че тези хора трябваше да изоставен и да не бъдат допускани в България за идващите пет години. Смятам, че има рецензии към организацията, тъй като в отчета видях информация за тази активност и в предишни години, тъй че е отворен въпросът по кое време е трябвало да се реагира. Ще имаме диалог с ръководителя на ДАНС когато се завърне от чужбина. Докладът е конфиденциален, народните представители ще могат да го видят, само че до момента в който не бъде разкрит, данните от него няма по какъв начин да бъдат огласени ", сподели още министър председателят Денков.

Денков изясни още, че когато при започване на другия месец има среща с канцлера на Австрия, той ще подчертава какъв брой губи страната му от това, че България и Румъния са отвън Шенген. Нашите причини са задоволително мощни. Ако Австрия желае да бъдат предпазени външните граници на Европейски Съюз, няма никаква причина да упорства нашите патрули да стоят на границата сред България и Гърция - това с нищо не оказва помощ ", счита той.

Премиерът посочи, че ще упорства за влизането на България в шенгенското пространство на един стадий и акцентира, че той не работи по сюжети, при който в началото да се отворят единствено въздушните граници, а на идващ стадий и сухопътните.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР