Руската рубла продължава да се обезценява, а пазарите на акции

...
Руската рубла продължава да се обезценява, а пазарите на акции
Коментари Харесай

Новите санкции срещу Русия удариха тежко рублата и големите руски компании

Руската рубла продължава да се обезценява, а пазарите на акции и облигации са разтърсени от новите наказания, които Съединени американски щати наложи на Русия поради потреблението на химическо оръжие, написа CNBC.

Страхът от спомагателни ограничавания изпрати рублата внезапно надолу. Доларът доближи най-високото си равнище по отношение на съветската валута от август 2016 година, като един $ се разменяше против 66.73 рубли. Зелените пари набъбнаха с 5.8% по отношение на рублата от края на юли, а от началото на тази година растежът е 14.6%.

" На валутния пазар има местна суматоха. На моменти броят на тези, които желаят да отърват рублата, става толкоз огромен, че няма задоволително ликвидност ", се споделя в известие на BCS Brokerage, представено от Reuters.

Руската валута е на път към най-дълбокия си седмичен спад от началото на април, когато загуби 6.7%, откакто Вашингтон наложи наказания на съветските компании.

Деноминираният в долари показател RTS, който отразява акциите на 50 компании, търгувани на борсата в Москва, спадна с 2.14%. Най-засегнати са финансовите и индустриалните компании, понижавайки се с над 2.6%.

Руският народен транспортьор Aeroflot и държавната банка VTB, които могат да са измежду жертвите на новите ограничавания, изгубиха към 6% от пазарната си стойност. Руските банки са цел на разнообразни американски закони за наказания, които сега се разискват в Конгреса.

Основният показател на съветския финансов пазар - MOEX, деноминиран в долари, спадайки с към половин процентен пункт. Руските доларови държавни облигации паднаха под кривата, като доходността от 10-годишните съветски скъпи бумаги доближи 8.08% на годишна база. Цените на облигациите се движат назад на доходността.

Спадът на рублата в четвъртък идва след масирана ликвидация в сряда, откакто станаха ясни подготвяните наказателни ограничения на Съединени американски щати против Русия.

Санкциите, които ще окажат въздействие върху съветския експорт на електроника и друго съоръжение, следено от националната сигурност, ще влязат в действие на 22 август. Те санкционират Кремъл поради нарушаването на интернационалния закон, забраняващ потреблението на химическо и биологично оръжие.

Москва отхвърли присъединяване в офанзивата с новичок против Сергей Скрипал и щерка му Юлия и дефинира дейностите на Вашингтон като " драконовски ". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков назова глобите " безусловно вражески " и " противозаконни ".

" Ясно е, че тези съществени санкционни дейности в този момент се надигат против Русия, както от Администрацията (на президента), по този начин и от Конгреса. Вече всичко е допустимо ", съобщи пред Bloomberg Тим Аш, старши пълководец за разрастващите се пазари в Bluebay Asset Management в Лондон.

Анализаторите предизвестяват за тежки последствия за рублата, в случай че ограниченията минат през Конгреса.

" Ако законопроектът стане закон и Русия отмъсти, предвиждаме, че валутната двойка долар-рубла може да се придвижи до 72.00, до момента в който евро-рубла може да доближи 83.50, защото всяка огромна загуба на съветски локален дълг, локални заеми и акции ще усилят изходящите потоци от рублата ", показват от Danske Bank. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР