Руската рубла продължава да поевтинява и се срина до едни

...
Руската рубла продължава да поевтинява и се срина до едни
Коментари Харесай

Руската рубла стана една от трите най-слаби валути в света

Руската рубла продължава да поевтинява и се срина до едни от най-ниските си равнища от началото на войната в Украйна. Курсът на $ на Московската борса се увеличи до 99 рубли, е на еврото - до 109 рубли. Това се случи за първи път от 25 март 2022 година, само че спадът е трайна наклонност от шест месеца насам, което подреди рублата в топ 3 на най-слабите валути в света. Само турската лира и аржентинското песо са поевтинявали повече, написа Bloomberg.
Сривът на рублата вбеси дори съветските пропагандатори като Владимир Соловьов. Слабата рубла обаче е в помощ на съветската стопанска система, тъй като ще усили инфлацията и ще помогне за напълването на бюджета, измъчен от 40% срив на приходите от петрол и газ.
Място за оптимизъм обаче явно няма, защото даже вложителите от така наречен другарски на Русия страни са почнали стремително да разпродават акциите на съветските компании. По данни на Централната банка на Русия през юли те са продали съветски акции за 10.4 милиарда рубли, което е връх от началото на войната в Украйна. В резултат чужденците от " другарските " страни са се освободили от повече акции, в сравнение с всички останали категории участници в търговете взети дружно. Основните купувачи са нефинансови организации, които със лични средства са купили скъпи бумаги за  9.3 милиарда рубли. Останалите са физически лица.
В момента съветската стопанска система претърпява " валутен апетит ", защото приходите от износ падат, външната търговия е деградирала до бартерни схеми в рубли, а приключването на капитали набира обороти, написа Moscow Times. По данни на ЦБ на Русия страната все  още получава от износ над 30 милиарда $ всеки месец, само че 40% от покупко-продажбите са в рубли, а още 1/3 - в юани, които незабавно се връщат назад в Китай за възнаграждение на импорта. като резултат крупните експортьори продават на борсата приблизително едвам по  $300-350 млн. дневно, което е с 60% по-малко, в сравнение с преди година ($6.9 млрд. през юли 2023 година против $17.2 млрд. година по-рано).
" Ако се изклучат " схемите в рубли ", съветската стопанска система за първи път през XXI век живее с недостиг в комерсиалния баланс: през юни негативното салдо бе минус $0.1 милиарда Притокът на валута на пазара от външната търговия на процедура се нулира ", изяснява Егор Сусин, ръководещ шеф на Private Banking. 
От началото на годината курсът на $ в Русия се усили с 40% и ЦБ, която през юли твърдеше, че не вижда опасности за финансовата непоклатимост, на 9 август разгласи, че приключва покупката на валута на пазара до края на годината.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР