Руската рубла не е „вързана за златото“, нито Русия въвежда

...
Руската рубла не е „вързана за златото“, нито Русия въвежда
Коментари Харесай

Русия не е въвела златен стандарт, не настъпва дедоларизация на икономиката

Руската рубла не е „ вързана за златото “, нито Русия вкарва „ златен стандарт “. Няма и учредения да се твърди, че съветската рубла скоро ще измести $ и еврото като международни аварийни валути. Това демонстрира инспекцията на обстоятелствата в обява, която ни изпрати четец на Factcheck.bg. В материала от уеб страницата „ Поглед.инфо “ се твърди:

„ Хората по целия свят безусловно ще ХВЪРЛЯТ парите си в рублата и ще БЯГАТ от $ и еврото “ (запазен е истинският правопис – б.а.).

Според създателя Александър Трифонов – доктор инж. (както е изписан в публикацията), повода за това е, че „ съветската рубла е обвързана със златото “.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/1.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 650 " /> Източник: Поглед.инфо
Публикацията се базира на (РЦБ) от 25 март 2022 година, което гласи, че в интервала от 28 март до 30 юни 2022 година институцията ще купува злато от банките на закрепена цена от 5000 рубли за грам. Това се интерпретира от създателя като обвързване на рублата със златото, което не дава отговор на истината.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/2.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 597 " /> Източник: Factcheck.kg
Авторът дефинира решението на РЦБ като „ финансов еквивалент на детониране на нуклеарна бомба “ и „ кама в сърцето на щатския $ и еврото “. Според него „ откакто Русия ще продава петрола и газа си единствено в рубли, всеки който желае да купува петрол или газ ще би трябвало да заплати или в рубли или в злато “. Което ще направи съветската валута толкоз постоянна и търсена, че страните „ ще преминат към по-стабилни валути като… рубла “.

Всъщност, страните от Европейски Съюз, в това число България, само че като се изключи Унгария, отхвърлиха да заплащат доставките на съветски газ в рубли. А съгласно, в телефонен диалог с немския канцлер Олаф Шолц Владимир Путин е уверил, че ще продължи да приема заплащания в евро и долари и даже е описал процедурата. По въпроса към момента няма изясненост, макар че Русия плаши със прекъсване на газовите доставки. Но това е обособена тематика, която не е директно обвързвана с мотива за текста в “Поглед.инфо” – че “руската рубла е обвързана със златото”.

Идеята за връщане към златния стандарт в Русия не е нова и е обект на разногласия – не за първи път видни съветски икономисти я оспорват – да вземем за пример професорът по интернационалните финанси Валентин Катасонов, чийто разбор е оповестен също в „ Поглед инфо “. Според Катасонов „ възобновяване на златния стандарт “ е „ извънредно рисково “, а Русия се нуждае „ не от златна, а от стокова рубла “.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/3.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 582 " /> Източник: Поглед.инфо
Съществуват подозрения до каква степен Русия е сериозна в желанията си за „ златен стандарт “ или става дума за „ реклама “,, специалист по интернационалните валутно-финансови връзки и учител в университета в Рединг, Англия:

„ Този ход Путин към този момент го направи – на 1-ви април трябваше да се заплаща в рубли единствено, само че когато 1-ви април пристигна, той сподели, може да ми платите и в евро, в долари. Не съм сигурен до каква степен режимът в Кремъл съществено стои зад думите си. “

Според Михайлов всичките тези следващи ходове – първо да се заплаща за газ в рубли, по-късно – за нефт и други съветски артикули в рубли, а в този момент и „ златния стандарт “, са градиращи ограничения за отбрана на рублата: „ Когато се свърже рублата с заплащането на газ и нефт, се основава изкуствено търсене на рублата. Тази валута нараства “. Но това решение няма да докара до смяна на пазарните механизми, които дефинират, както цената на златото на интернационалния пазар, по този начин и цената на газ, нефт, пшеница, първични материали и горива, добавя Михайлов.

„ “ разяснява решението на Руската централна банка в подтекста на интернационалните наказания, които не дават опция на съветските банки да продават добитото в страната злато на интернационалните пазари. Русия е втора в света по рандеман на злато – цената му е 20 милиарда $ годишно. Обичайно златодобивните компании употребяват няколко държавно следени банки, с цел да продават съветското златото на интернационалните пазари. Но сега тези банки са обект на наказания и не могат да продават на открито, златодобивните компании не могат толкоз бързо да осъществят пряк експорт, а вътрешният пазар не може да поеме тези размери. Затова се постанова Руската централна банка, която спря покупките на злато от банките при започване на 2020 година, още веднъж да стартира да го изкупува. С закрепената стойност от 5000 рубли на грам банката лимитира цената, на която ще купува от банките, написа „ Блумбърг “.

И до момента в който анализаторите проучиха, на 7 април, че от 8 април покупката на злато от банките ще се реализира на цени по договаряне. Първоначално оповестеният краен период на закрепената цена беше 30 юни. Причината за неочаквания поврат в позицията – „ значително изменение на пазарната обстановка “. Агенция „ Ройтерс “ добавя, че след решението на Руската централна банка от 25 март рублата се е нормализирала доста и е повишила цената си по отношение на американския $ – на 25 март 5 000 рубли (1 грам злато) са коствали към 52 щ.д., а на 7 април – 63 щ.д. Това демонстрира основателността на мненията, че сходни дейности са ориентирани към стабилизиране на рублата, само че пропагандният им облик е мощно пресилен.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/4.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 449 " /> Източник: Телеканал ЦАРЬГРАД. Медията е изобличена неведнъж в разпространение на дезинформация от европейската платформа EU vs Disinfo.
Голямата цел на Русия е излизане от доларовата матрица, твърди Боян Чуков* в изявление на Петър Волгин в предаването „ 12+3 “ по БНР, отразено в „ Поглед.инфо “: „ Битката се води на дипломатическото поле, в информационно-психологическата война, води се военно на терена, само че и на икономическото поле. В стопанската система ще бъде най-важната борба, която ще се води в идващите години. На останалите бойни полета всичко е тактичност за реализиране на огромната цел на Русия, която е тъкмо излизане от доларовата матрица “.

Не се чака скорошна „ дедоларизация “ и международно господство на рублата: най-малко в идващите 50 години американският $ ще продължи да господства, защото американските пазари на скъпи бумаги са най-големи и най-ликвидни, счита преподавателят по интернационалните валутно-финансови връзки Александър Михайлов. По данни на МВФ за 2021 година близо 60% от международните валутни запаси са в долари.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/5.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 695 " /> Източник: Международен валутен фонд
Според пазарни анализатори, представени от Американското национално публично радио NPR, Русия основава „ потьомкинска валута “ – тавтология на известния израз „ потьомкинско село “, който значи показно благоденствие, скриващо действителното неприятно положение на нещата.

Изразът произлиза от историята, определяна от съветски източници като мит, за съветския военачалник Григорий Потьомкин, който бил назначен за губернатор на Крим след анексирането на полуострова от Екатерина Велика през 1783 година По време на визитата на императрицата няколко години по-късно, Потьомкин наредил да посторят нови здания по пътя на кортежа, а по-далечните села даже били изрисувани на дъски. По същия метод, изясняват анализаторите, Русия се пробва да показа рублата като валута, която има стойност, до момента в който в действителност нито някой в чужбина, нито самите руснаци, желаят да купуват рубли.

Проверено:

Не дават отговор на истината изказванията, че съветската рубла е „ вързана за златото “ и Русия вкарва „ златен стандарт “. Няма учредения да се чака, че рублата ще измести $ и еврото като международни аварийни валути. Русия се пробва да подтиква търсенето на рублата по неестествен път и да я стабилизира, само че не може се чака скорошна „ дедоларизация “ на международната стопанска система.

*Боян Чуков е оповестен от Комисията по досиетата като щатен помощник в Първо основно ръководство на Държавна сигурност в интервала 1980-1990 година, работил в чужбина под псевдонима „ Галицин “. Секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет в кабинета на Сергей Станишев (2008-2009), консултант по външна политика в държавното управление на Пламен Орешарски (2013), посланик.

Текстът е съветван с Евгений Кънев, финансист и лекар по стопанска система.

https://www.clubz.bg/uploads/2021/12/factcheck EP.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 673 " height= " 112 " />

**Ралица Ковачева е лекар по публицистика и учител по интернационална публицистика във Факултета по публицистика и всеобща връзка на СУ „ Св. Климент Охридски “. Има три оповестени книги и голям брой научни публикации. Изследователските ѝ ползи са ориентирани към Европейския съюз, интернационалната политика и дезинформацията. Ралица Ковачева има дълготраен журналистически опит. Работила е като журналистка в Българска национална телевизия, радио „ ФМ Плюс “, разгласила е в разнообразни онлайн медии и е измежду основателите на малките екрани RE:TV и BiT.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР