Руската рубла пада до нивата, наблюдавани в началото на инвазията в Украйна

...
Руската рубла достигна най-ниската си стойност от първите седмици на
Коментари Харесай

Руската рубла достигна най-ниската си стойност от първите седмици на войната в Украйна, тъй като западните санкции върху износа на енергия започнаха да удрят икономиката и да отслабват търсенето на национална валута.

В понеделник руската валута премина 101 рубли за долар, продължавайки спада на стойността си от над 25 процента от началото на годината и достигайки най-ниската си стойност от почти 17 месеца.

Според доклад на руската държавна информационна агенция ТАСС, икономическият съветник на президента Владимир Путин, Максим Орешкин, обвини за слабата рубла „разхлабената парична политика“.

Той каза, че силната рубла е в интерес на руската икономика, а слабата валута „усложнява икономическото преструктуриране и се отразява негативно на реалните доходи на хората“.

Орешкин добави, че Руската централна банка разполага с „всички необходими инструменти“ за стабилизиране на ситуацията и каза, че очаква нормализиране скоро.

На пресконференция в петък заместник-директорът на централната банка Алексей Заботкин каза, че банката се придържа към плаващ обменен курс, защото „той позволява на икономиката ефективно да се адаптира към променящите се външни условия“.

Дни по-рано банката заяви, че ще спре да купува чуждестранна валута на вътрешния пазар до края на годината, за да се опита да подкрепи рублата и да намали нестабилността.

Русия обикновено продава чуждестранна валута, за да компенсира всеки недостиг на приходи от износ на петрол и природен газ и купува валута, ако има излишък.

През януари рублата се търгуваше при около 66 за долар, но загуби около една трета от стойността си през следващите месеци.

След като западните държави наложиха санкции след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., рублата падна до 130 за долар, но Централната банка въведе капиталов контрол, който стабилизира стойността й. До миналото лято беше в диапазона от 50 до 60 за долар.

В петък Заботкин каза, че международните санкции са прекъснали значително количество внос в Русия, което е допринесло за спада на рублата, но той отхвърли спекулациите, че причината за това е и изтичането на капитали от Русия, като каза, че идеята е „необоснована“.

Централната банка прие голямо увеличение от 1% на основния си лихвен процент миналия месец, заявявайки, че се очаква инфлацията да продължи да расте и спадът на рублата добавя към риска. Заботкин посочи, че процентът – сега на 8,5% – може да бъде повишен отново на следващото заседание на 15 септември.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР