Руската православна църква се превърна в нов обект на антируската

...
Руската православна църква се превърна в нов обект на антируската
Коментари Харесай

Президентът на Германия предприе атака срещу Руската църква

Руската православна черква се трансформира в нов обект на антируската акция на Запад - и този път против нея се изправи един от най-висшите немски политици. Защо немският президент Франк-Валтер Щайнмайер изиска РПЦ да бъде изключена от Световния съвет на църквите, каква е тази организация и за какво всичко това има директно отношение към немските пари?

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, говорейки при откриването на Асамблеята на Световния съвет на църквите (ССЦ), съобщи, че присъединяване на Руската православна черква в тази общественост е нежелателно. Германският политик апропо сподели следното:

„ Руската православна черква оправдава нападателната война против Украйна – против своите и нашите братя и сестри по религия. Ние също би трябвало да се обявим тук, в тази зала, в това заседание, против тази агитация против свободата и правата на жителите на друга страна, този шовинизъм, който случайно твърди, че имперските фантазии на диктатурата за надмощие са волята на Бог. Колко дами, мъже и деца в Украйна са били жертви на тази тирада на омразата, тази ненавист и това незаконно принуждение! “

Подобни изявления на Щайнмайер като цяло не са изненадващи. Обвиненията на РПЦ в „ агитация на война “, включването на патриарх Кирил в санкционните описи (както Англия към този момент направи) към този момент е „ европейският мейнстрийм “.

Ясно е, че под „ имперски фантазии за тирания “ немският президент има поради тъкмо това, което Руската черква неведнъж е казвала и продължава да твърди, че Украйна убива поданици на Донбас към този момент осем години. Чиято виновност, припомняме, е точно в това, че желаят политическо самоопределяне и опазване на своята национална, културна и религиозна самоидентификация. Но това е прекомерно „ неуместна “ истина за Европа, която там е етикетирана като „ проповядване на война “.

Ръководителят на Отдела за външни църковни връзки на Руската православна черква митрополит Антоний (Севрюк) разяснява изявлението на Щайнмайер по този начин: „ Мисля, че позицията е образец за жесток напън от почитан държавен чиновник върху най-старата междухристиянска организация. Убеден съм, че ССЦ ще продължи да бъде самостоятелна платформа за разговор, последваща в своята активност не привързан политически ред от избрани страни, а задачата за определяне на мир и естетика “.

Струва си да се каже, че ССЦ се съгласи с него. Клирикът на Румънската православна черква, актуалният началник на Съвета, протойерей Йоан Сука означи „ значимото наличие на представители на Московската патриаршия на Събора, защото това дава отговор на самата природа на най-голямата интернационална християнска организация “.

Руската православна черква е член на ССЦ от 1961 година Самата социална, междуконфесионална конструкция се появява публично през 1948 година, по време на първата асамблея на ССЦ в Амстердам. Целта на организацията е " икуменически разговор ", т.е. разговор сред другите християнски деноминации. По-специално, съдейки по членовете на ССЦ, сред протестанти, англикани, православни с друга степен на каноничност и арменски григорианци.

Особено заслужава да се означи, че представители на така наречен „ Православна черква на Украйна “, неканонична конструкция, приета от Константинополската патриаршия, бяха поканени на Асамблеята на Световния съвет на църквите тази година, което беше повода РПЦ да прекъсне молитвеното общение с него.

Основният спонсор на ССЦ, макар обстоятелството, че централата на организацията се намира в Женева, са религиозни организации в Германия. Те съставляват 39% от финансирането на Съвета. И защото в Германия има държавен „ налог върху църквата “, е разбираемо за какво държавният служител Щайнмайер приказва от трибуната на Асамблеята на ССЦ.

От друга страна, значимо е да се разбере, че президентът на Германия не е глава на Германия, което в действителност е канцлерът, а просто представително лице. И изказванията му пред Руската православна черква като цяло са персонално мнение на този чиновник, а не позиция на немската страна. В същото време най-големият член на ССЦ е точно Руската православна черква. Това като цяло разрешава на ССЦ да се назовава най-голямата междухристиянска организация. В случай, че желанията на немския президент се осъществен, т.е. РПЦ напусне тази организация, ССЦ ще се трансформира в още една от доста локални структури от този тип с не с най-многобройно и не най-широко посланичество.

Освен това през последните години броят на организацията непрестанно понижава, до момента в който дългът нараства. Също по този начин е значимо да се означи, че в една християнска консервативна среда има меко казано скептично отношение към ССЦ. Така да вземем за пример православните консерватори от време на време припомнят, че редица свети отци на Църквата са наричали икуменизма „ разкол на всички ереси “. И по тази причина като цяло те споделят гледната точка, че е добре Руската черква да приключи участието си в тази конструкция.

От обществено-политическа позиция ССЦ е комфортна платформа за осъществяване на интернационален филантропичен разговор. Следователно ползата на Руската черква към участие в ССЦ също е изцяло понятен.

И в този подтекст намесата на държавен чиновник в работата на една чисто религиозна, обществена и филантропична конструкция е нещо възмутително за модерна Европа. Преди това единствено Украйна си позволяваше сходни дейности. В който, припомняме, оня ден нунцият (официален пратеник) на папата беше извикан „ на килима “ в Министерство на външните работи, след думите на папата, че Дария Дугина е станала почтена жертва на войната. Сега явно украинският образец за нарушение на правилата на свободата на съвестта, религията и отделянето на страната от църквата се трансформира в нова европейска норма.

Между другото, изказванията на Щайнмайер за хипотетичното поощряване на войната от Московската патриаршия и персонално от патриарх Кирил не дават отговор на действителността.

Водачът на РПЦ неведнъж е изразявал обществено своята позиция и позицията на Руската черква по отношение на събитията в Украйна. И звучи по този начин: „ Трябва да се молим мирът да пристигна допустимо най-скоро, кръвта на нашите братя и сестри да спре да се пролива, Господ да наклони милостта Си към многострадалната земя на Донбас, която в продължение на осем години носи този скръбен щемпел, подбуден от човешкия грях и ненавист. "

И това не е нещо, което наподобява на " проповядване на война, шовинизъм и империализъм ", в което немският президент упреква Руската черква. По-скоро е тъкмо противоположното. Въпреки това, даже в случай че под държавен напън ССЦ реши да изключи от редовете си своя максимален член - Руската православна черква, тогава от сходна стъпка повече ще пострада самият Световен съвет на църквите, а не Руската черква. Която, в случай че използван към нея чисто всемирски избрания, сега е една от най-големите интернационалните филантропични организации в света.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР