Руската православна църква приветства решението на Архиерейския събор на Сръбската

...
Руската православна църква приветства решението на Архиерейския събор на Сръбската
Коментари Харесай

Руската патриаршия приветства решението за Македонската православна църква

Руската православна черква приветства решението на Архиерейския събор на Сръбската православна черква за връщане в състава й на църквата на Северна Македония, заяви съветската осведомителна организация ТАСС.

Решението отваря път за бъдещи договаряния за окончателния каноничен статус на Македонската черква, съобщи в понеделник зам.-председателя на отдела за интернационалните църковни връзки на московския патриарх протойерей Николай Балашов.

Съборът на Сръбската православна черква одобри автономията на Македонската православна черква и откри с нея каноническо общение, стана ясно от публично заявление на пресслужбата на Сръбската православна черква.

" Руската православна черква в своето отношение към Православната черква в Република Северна Македония се управлява от позицията на сестринската Сръбска православна черква. Ние с наслада одобряваме решението на Архиерейския събор. Сега Македонската православна черква се върна в състава на сестринската Сръбска православна черква. Ние се радваме на признатото решение на архиерейския събор. Сега МПЦ се върна в състава на Сръбската патриаршия със статус на необятна автономност, която й бе отнета от 1959 година Решението отваря необятен път за бъдещи договаряния за финален каноничен статус, който, надяваме се, скоро ще приключи със единодушие на страните ", съобщи протойерей Николай Балашов.

Той напомни, че църковното разделяне траяло 55 година, сега е неканоническо съобщение на автокефлията на МПЦ в 1967 година Тогава, означи свещенослужителят, това стана макар волеизявлението на Сръбската черква, по тази причина всички тези години ни един от поместните православни църкви не беше признато. Сегашното решение на събора на Сръбската черква за възобновяване на евхаристийното и канонично общение с МПЦ, по думите на ръководителя на интернационалния отдел на съветската Църква, е дълго чакано.

Припомняме, Вселенската патриаршия подвигна схизмата от Македонската православна черква - Охридска архиепископия и я призна с името " Охридска черква " на 9 май 2022 година.

През 2018 година имаше единодушие на Светия синод на Българската православна черква да отговори позитивно на желанието на Македонската православна черква да бъде приета за посестрима на българската. По този метод тя може да придобие автокефалност, съобщи българският патриарх Неофит на 21 януари 2018 година

Преди това сръбското духовенство недоволстваше против поддръжката на БПЦ за признание автокефалията на македонската православна черква.

Православната черква на Македония - Охридската архиепископия през 2017 година имаше предпочитание да разгласи Българската православна черква за църква-майка, в случай че Светият синод признае македонската църковна автономия. По този метод щеше да се признае историческата истина, че тяхната черква е правоприемник на БПЦ, чийто център по време на турското иго е бил в Охрид
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР