Руската православна църква обяви, че прекъсва връзките си с православния

...
Руската православна църква обяви, че прекъсва връзките си с православния
Коментари Харесай

Руската православна църква прекратява връзките си с александрийския патриарх

Руската православна черква разгласи, че прекъсва връзките си с православния патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор Втори, който призна новата Украинска православна черква, самостоятелна от Москва, съобщи Франс прес.

Светият синод на РПЦ реши, че към този момент е "невъзможно " да загатва името на патриарх Теодор Втори в молитвите си и да взе участие в общи молебствия и тайнства, се споделя в изказване, оповестено на уеб страницата след вчерашното съвещание на синода. В него се порицава "личното решение " на патриарха да "признае украинските схизматици " и се акцентира, че то не е било подкрепено от Светия синод на Александрия и утвърдено от архиепископите.

Светият синод на РПЦ показва "дълбока горест " от решението на патриарх Теодор Втори да признае украинската православна черква. Руската православна черква ще продължи да поддържа връзки с александрийските архиепископи, които не са подкрепили основаването на самостоятелна Украинска православна черква.

Дейността на александрийската енория в Москва ще бъде прекъсната, а съветските енории в Африка към този момент няма да признават върховенството на Александрийската патриаршия. Вместо това те към този момент ще се подчиняват на съветския патриарх Кирил, реши синодът на РПЦ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР