Руската полиция е задържала бившия лидер на подкрепяните от Москва

...
Руската полиция е задържала бившия лидер на подкрепяните от Москва
Коментари Харесай

Полицията в Москва задържа Игор Стрелков - бившия лидер на проруските сепаратисти в Украйна

Руската полиция е задържала някогашния водач на подкрепяните от Москва сепаратисти в Украйна Игор Стрелков (известен още като Гиркин) по обвинявания в екстремизъм. Това написа брачната половинка му Мирослава Регинская в Телеграм канала на Стрелков в петък.

Стрелков беше основен пълководец на подкрепяните от Русия сепаратисти в източния район Донбас в Украйна през 2014 година Наскоро той подлага на критика Кремъл и президента Владимир Путин за " неточности " в продължаващото навлизане в Украйна и прикани за по-интензивни офанзиви.

Според известието на брачната половинка му чиновници на Следствения комитет са пристигнали в жилището на Стрелков в Москва към обяд в петък и по-късно са го отвели в незнайна посока. Апартаментът му е бил претърсен.

Впоследствие съветските медии оповестиха, че следствието желае ареста на Стрелков поради " екстремистка активност в интернет ". Не е известно в какво тъкмо е обвиняването.

Игор Стрелков е един от дейните поддръжници на войната на Русия против Украйна. В същото време в последно време той интензивно съветското управление и военното командване за неуспехи на фронта. По-специално той насочи рецензии към министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, отбелязва съветската редакция на Радио Свободна Европа.

През пролетта Стрелков разгласи основаването на " Клуб на гневните патриоти ". От името на клуба той разгласява известие, в което уточни слабите места, съгласно него, в осъществяването на съветските военни цели.

Стрелков разкритикува и Евгений Пригожин, създателя на паравоенната организация " Вагнер ", и назова предприемача човек с " минало на нарушител и прислужник ", който не би трябвало да бъде допускан до общественото пространство.

Миналата година съд в Нидерландия задочно на пожизнен затвор по делото за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines над Украйна през 2014 година При злополуката починаха 298 души. Самият Стрелков, който по това време беше водач на сепаратистите, отхвърля виновността.

Освен това той е обвинен от украинското разузнаване в тероризъм и военни закононарушения.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР