Руската държавна ядрена корпорация Росатом е готова да разшири състава

...
Руската държавна ядрена корпорация Росатом е готова да разшири състава
Коментари Харесай

Росатом готова да разшири консорциума за АЕЦ Белене

Руската държавна нуклеарна корпорация " Росатом " е подготвена да разшири състава на участниците в консорциума, който взе участие в състезанието за градежа на АЕЦ " Белене ", заяви на излъчена на уеб страницата на компанията конференция първият заместник-директор на компанията Корил Комаров, представен от ТАСС в пентък.

" По създание консорциумът, несъмнено, напълно не изчерпва листата с интернационалните компании, които могат да вземат присъединяване в този план ", сподели той, без да даде повече детайлности по тематиката.

През юни корпорацията подписа с френската " Фраматом " и американската " Дженерал Електрик Стийм Пауър " меморандум за съгласие по плана за градежа на АЕЦ " Белене ", който планува сливане на напъните на фирмите в процедурата по желание на стратегически вложител в нуклеарния план. Останалите претенденти, от които се очакваше да подадат дефинитивни предложения, са Китайската държавна нуклеарна корпорация (China National Nuclear Corporation, CNNC) и Корейската хидро и атомна корпорация (Korea Hydro&Nuclear Power, KHNP).

" Що се отнася до основаването на нашия консорциум, това фактически беше доста значимо решение, тъй като по този начин желаеме за осъществяваме плана като използваме всички най-хубави налични в света технологии и да сглобим такова интернационално решение, в което да има и съветски нуклеарни технологии, и френски турбини и френско-немски технологии в региона на автоматизираните системи за ръководство на електротехниката ", сподели Комаров.

Той изясни, че поради пандемията от ковид " евентуалните вложители нямат достъп до осведомителната стая, където са събрани всички материали и цялата информация за плана ". По думите му датата да запознаването с тези данни на няколко пъти е отлагана. " Да се надяваме, че все по някои време пандемията ще престане да носи такава сериозна опасност и можем да се върнем към естествената активност и да продължим тая история ", сподели вторият човек в " Росатом ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР