Руската държавна корпорация "Росатом" е готова, ако България приеме сериозно

...
Руската държавна корпорация "Росатом" е готова, ако България приеме сериозно
Коментари Харесай

Росатом: Готови сме да участваме под всякаква форма в АЕЦ Белене

Руската държавна корпорация "Росатом " е подготвена, в случай че България одобри съществено решение за обновяване на плана АЕЦ "Белене ", да взе участие под всякаква форма в АЕЦ "Белене " в построяването на централата. Това сподели първият заместник-генерален шеф на "Росатом " Кирил Комаров в отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция на конференция на XI-ия Международен конгрес "Атомекспо-2019 " в съветския град Сочи. Той добави, че българската страна, както и бъдещият притежател и вложител, ще решат каква помощ ще бъде нужна от страна на "Росатом ". "Ние сме подготвени да участваме под каквато и да е роля, започвайки от съветник, завършвайки като отговорник за каквато и да е част от оборудването и за всички действия, с цел да може да бъде пусната централата ", изясни Комаров.

Кирил Комаров е оптимист за реализацията на АЕЦ "Белене ", тъй като смята, че спрямо други сходни планове това е централата, която може да се построи най-бързо в Европа. Причина за това е, че главното съоръжение към този момент е готово. Освен това плановата документи е изцяло направена и доста бързо може да се издаде лиценз за оборудването.

По отношение на гаранциите Комаров изрече персонално мнение, че през днешния ден на никое място в света не може да се построи нито един атомен план без присъединяване на страната. По думите му обаче България като най-малко ще взе участие в този план с това, което е направено до момента. Това включва създаденото съоръжение, квалифицираната площадка и осъществените строителни работи. Това се прави оценка на сума, която надвишава 1,5 милиарда евро, което е огромен принос на България по този план, уточни Комаров.

Кирил Комаров добави, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова го е уведомила през вчерашния ден, че България е подготвена да премине изцяло към ново ценообразуване на електрическата сила. Това ще стане факт, откакто България синхронизира своя енергиен пазар с този на Европа.

"Това е напълно нов завой, който значи, че в вложителите ще има повече сигурност за това какви ще бъдат цените на пазара и ще могат ли да защитят инвестицията си ", посочи първият заместник-генерален шеф на "Росатом ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР