Руската блокада, която пречи на Украйна да изнася огромните си

...
Руската блокада, която пречи на Украйна да изнася огромните си
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Руската зърнена блокада на Украйна заплашва с глад далечни краища на света

Руската обсада, която пречи на Украйна да изнася големите си ресурси от зърно и други артикули и заплашва с апетит далечни краища на света, е " военно закононарушение ", цитира в. " Ню Йорк таймс " думите на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. Коментарите на Борел са едно от най-силните изявления на западен водач за тактиката на Кремъл за покоряване на Украйна съвсем четири месеца след началото на нашествието, отбелязва изданието. Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни работят за възстановяване на сухопътните направления за експорт на артикули от Украйна, само че по думите на украинския президент Володимир Зеленски по новите направления може да бъде доставен " доста по-малък размер и това лишава доста повече време ", написа " Ню Йорк таймс ".

Войната се отразява и по други способи отвън границите на Украйна, в това число с дефицит на сила, инфлация на горивата и отстъпления в битката против климатичните промени, разяснява изданието. То счита, че напъните на Запада да накаже Русия посредством фрапантно понижаване на покупките на съветски петрол и газ са насочили вниманието към нови проблеми. Най-малко три европейски страни се причислиха към Германия в предприемането на незабавни ограничения за обезпечаване на отопление през зимата и на доставките на електрическа енергия - в това число посредством засилено потребление на въглища, които са сериозен фактор за световното стопляне, написа " Ню Йорк таймс ". Италия, Австрия и Нидерландия обявиха, че подхващат ограничения за обезпечаване на различни енергийни доставки, евентуално включващи повече въглища - най-мръсното гориво в света. В неделя сходно известие направи и Германия, най-голямата стопанска система в Европа. Дания съобщи, че също задейства проект за справяне с очертаващия се дефицит на газ, доставян от Русия. Това се случва в миг, когато Русия, която наподобява не страда от загубата на продажби на горива, откри избавител в лицето на Китай. В понеделник Китай заяви, че към този момент е най-големият покупател на съветски нефт, отбелязва нюйоркското издание.

Русия провокира безпокойствие в Брюксел и откакто заплаши да предприеме ответни ограничения във връзка със възбраната на Литва за пренос на някои артикули през нейната територия към съветския ексклав на Балтийско море Калининград, написа английският в. " Гардиън ". Ходът на държавното управление във Вилнюс беше наименуван от Москва " невиждан " и съветското външно министерство съобщи, че Русия си резервира правото да реагира, с цел да отбрани националните си ползи, напомня изданието.

Коментарите провокираха паника в Брюксел, където Жозеп Борел сподели, че Литва просто ползва режима на наказания на блока, написа " Гардиън ". Борел добави обаче, че е смутен от риска от ответни дейности и ще ревизира дали се съблюдават всички правила, като в същото време упрекна Кремъл в разпространение на пропагандни изказвания. През уикенда в Калининград хората под паника се втурнаха към магазините, откакто локалните управляващи оповестиха, че Литва се готви да затвори железопътните и газопроводните връзки с Русия, отбелязва изданието.

Другата тематика, коментирана от печата, е изборите в Колумбия. В продължение на повече от два века тази страна беше считана за основен закостенял съдружник на Съединени американски щати в Латинска Америка, написа в. " Вашингтон пост ". Но предходната неделя всичко това се промени, разяснява изданието. Густаво Петро, сенатор и някогашен партизанин, беше определен за първия ляв президент в историята на страната, откакто съумя да активизира милиони небогати, млади и борещи се с икономическите компликации колумбийци, обезверено търсещи някаква смяна. Победата на Петро, немислима единствено преди едно потомство, беше най-зашеметяващият образец за това по какъв начин пандемията е трансформирала политическия пейзаж в Латинска Америка, показва вестникът.

Пандемията засегна стопанските системи на този район по-тежко, в сравнение с съвсем на всички места другаде по света, като за една година изхвърли 12 милиона души от междинната класа, написа " Вашингтон пост ". Навсякъде на континента гласоподавателите наказаха ръководещите за това, че не са съумели да ги измъкнат от мизерията. А победител стана латиноамериканската левица - разнородно придвижване, което в този момент би могло да поеме водеща роля в Западното полукълбото, счита американският вестник.

" Избори след избори десницата се пробва да плаши хората, че се задава комунистическото страшилище ", цитира изданието Алберто Вергара, политолог от Тихоокеанския университет в Перу. " И избори след избори тя губи. " Това се случи в Перу, където предходната година гласоподавателите гласоподаваха за учителя болшевик преподавател Педро Кастильо, напомня вестникът. Случи се в Чили, модел на свободния пазар в района, където 36-годишният някогашен студентски деятел Габриел Борич върна левицата на власт. Сега всички погледи са ориентирани към Бразилия, най-голямата страна в Латинска Америка, където някогашният президент Луис Инасио Лула да Силва води в изследванията и има огромни шансове да в профил през октомври президента Жаир Болсонаро, написа изданието. " Вашингтон пост " цитира изявление на Петро от по-рано тази година, в което той сподели, че се надява да сътвори напредничав съюз с Чили и Бразилия. Ако Лула завоюва и Петро успее, тази коалиция може да се трансформира в мощна мощ в полукълбото - и може да остави Съединените щати в ролята на наблюдаващ, предизвестява американското издание.

Вниманието на пресата е ориентирано и към обстановката във Англия. Страна се готви за хаоса, който ще настъпи, тъй като през днешния ден стартират най-големите стачки в железопътния превоз от 30 години насам и това ще докара до прекъсване на огромна част от транспортната мрежа на страната, написа английският в. " Телеграф ". Повече от 50 000 членове на железопътния синдикат " АрЕмТи " ще излязат на митинг през днешния ден, в четвъртък и в събота. До това състояние се стигна, откакто през вчерашния ден се провалиха последните договаряния за попречване на стачката, а министър-председателят Борис Джонсън отхвърли настояванията за нарастване на заплатите с най-малко седем %, напомня изданието. Училищата предизвестиха, че от прекъсването на влаковете ще бъдат наранени хиляди младежи, които поставят национални изпити, разяснява вестникът. " Телеграф " предизвестява, че " всеобщите разстройства " може да доведат до парализа на транспортната мрежа в страната и поучава британците да не пътуват.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР