Руската армия настъпва по Купянското, Лиманското, Бахмутското, Авдеевското и Шахтьорското

...
Руската армия настъпва по Купянското, Лиманското, Бахмутското, Авдеевското и Шахтьорското
Коментари Харесай

Руската армия настъпва в Донбас. Украйна може да поеме инициативата, смятат в НАТО

Руската войска настава по Купянското, Лиманското, Бахмутското, Авдеевското и Шахтьорското направление, заяви във вечерната си сводка украинският Генерален щаб.

Руснаците са нанесли 17 въздушни удара, а също по този начин са извърши 28 офанзиви с РСЗО по Покровск, Донецка област, и обитаеми места в Херсонска област.

Не са открити признаци за образуване на съветски настъпателни групи край Волин, Полеск, Северск и Слобожанск.

Руските военни учения не престават на полигоните в Беларус. Украинските военновъздушни сили са нанесли 11 удара по региони, в които са съсредоточени съветски персонален състав и бойна техника, както и пет удара по системи за противовъздушна защита.

Унищожен е съветски хеликоптер Ка-52.

Украйна има " в действителност огромен късмет " да поеме самодейността на бойното поле, съобщи през днешния ден министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Мисля, че те ще имат в действителност огромен късмет да създадат много забележителна разлика на бойното поле и да поемат самодейността. И да могат да се възползват от нея и за напред " съобщи той пред кореспонденти в Брюксел след срещата с министрите на защитата на страните членки на НАТО.

Остин също по този начин съобщи, че всяка система, която НАТО ще даде, ще включва и обучаването на бойците да боравят с нея. " Фокусирани сме върху това да сме сигурни, че предоставяме качества, а освен платформата ", съобщи той.

Нидерландия съобщи през днешния ден, че не е трансформирала позицията си за допустимо снабдяване на танкове " Леопард 2 " на Украйна, откакто в медиите се появи информация, че тя е отдръпнала поддръжката си, съобщи Ройтерс.

Нидерландия не има никой от танковете, само че е взела чартърен 18 от Германия. Нидерландският министър-председател Марк Рюте сподели предишния месец, че страната му желае да ги достави на Украйна.

Германският в. " Велт " заяви през днешния ден, че държавните управления на Нидерландия и Дания са се отказали от решение да изпратят танкове " Леопард 2 " на Украйна.

Нидерландското министерство на защитата съобщи, че казусът не е подобен. Министерска говорителка сподели, че " Нидерландия не има танкове ". " С Германия беше решено, че танкове от различен батальон биха били по-подходящи за снабдяване на Украйна. Ако Германия беше решила да изпрати танкове от нашия двунационален батальон, нямаше да се противопоставим. Нито ще се противопоставим, в случай че решат да ги пратят в по-късен миг ", съобщи тя.

В отговор на информацията на " Велт " висшият представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел прикани страните да изпратят танкове на Украйна.

" Страните би трябвало да доставят колкото се може повече танкове и колкото се може по-бързо. Би било доста разочароващо, в случай че откакто толкоз дълго Германия беше посочена с пръст, че не прави нищо, в този момент тези страни не последват образеца ", сподели той.

" Знам, че в армиите на Европейски Съюз има стотици танкове, някои от тях би трябвало да бъдат ремонтирани, само че тогава би трябвало да го извършите и то бързо, тъй като през пролетта ще бъде прекомерно късно ", съобщи Борел.

Междувременно шест съветски балона бяха видяни над Киев и множеството бяха свалени, съобщи през днешния ден военната администрация на украинската столица, съобщи Ройтерс.

Тя сподели, че балоните може да са носели ъглови отражатели и разследващо съоръжение, само че не посочи по кое време са прелетели над Киев.

" Според информацията, която сега се обяснява, това са били балони, които се движат във въздуха, тласкани от вятъра ", написа военната администрация в Телеграм. " Целта на стартирането на балоните може да е била да бъдат открити и изтощени нашите системи за противовъздушна защита ", съобщи тя.

Малко преди този момент представителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат сподели, че Русия би могла да употребява балони, с цел да резервира своите ресурси от разследващи дронове.

По-късно той удостовери, че в Киев през днешния ден са прозвучали сирени за въздушна паника поради прелитането на балони.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР