Руска ракета падна на 200 метра от украинския президент Володимир

...
Руска ракета падна на 200 метра от украинския президент Володимир
Коментари Харесай

Ракета падна на 200 метра от Зеленски и Мицотакис в Одеса

Руска ракета падна на 200 метра от украинския президент Володимир Зеленски и гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, по време на визитата им в Одеса, написа португалският в. " Обсервадор ", предава Българска телеграфна агенция.

Знае се, че вследствие на нападението са починали минимум петима души и няколко са били ранени. Сред тях няма членове на украинското или гръцкото управление, само че двамата водачи са усетили ударната вълна от детонацията, отбелязва португалското издание, като прибавя, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е осъдила нападението в " Екс ":

" Осъждам мощно подлото нахлуване, осъществено от Русия против Одеса по време на визитата на Зеленски и Мицотакис. Никой не беше сплашен от този нов опит за гнет - сигурно не двамата водачи на терен, нито смелият народ на Украйна. Повече от всеки път стоим паралелно с Украйна ", акцентира тя.

След нападението Зеленски акцентира, че Украйна се нуждае от " повече отбрана ". " Днес разговарях с премиера на Гърция за това по какъв начин да подобрим отбраната на нашите хора тук, в Южна Украйна. Ще има договаряния с други страни и водачи. Високо ценим всеки жест на помощ ", съобщи Зеленски в " Екс ", отбелязва португалското издание.

В. " Вашингтон пост " на собствен ред цитира думите на гръцкия министър председател, който съобщи след случая: " Чухме тон от сирени и детонации, които бяха доста покрай нас. Нямахме време да отидем на безвредно място. Беше доста поразително прекарване ". " Разбираме, че тази война визира всички; няма хора, които да са отвън войната. Войната не щади никого, а Украйна се опълчва на варварска мощ. Различно е да четеш за войната във вестника и да я почувстваш, да я чуеш със личните си уши ", акцентира Мицотакис.

Тъй като безпилотните самолети и ракетите, които се насочват към Одеса, нормално се изстрелват от близкия окупиран Кримски полуостров, който също е на Черно море, хората там нормално имат малко време да потърсят леговище след оповестяването на въздушна паника, отбелязва американското издание.

Руските сили " не се интересуват дали задачите са военни, или цивилни; които и да са те, без значение дали има задгранични посетители, тези хора не се интересуват ", съобщи на собствен ред Зеленски, представен от английския в. " Гардиън ".

Но съветското министерство на защитата твърди, че ударът е бил по " хангар в региона на комерсиалното пристанище в Одеса за безекипажни катери за военни цели на украинските въоръжени сили ", отбелязва английското издание и напомня, че единствено преди дни 12 души, в това число пет деца, бяха убити при удар на съветски дрон по жилищен блок в същия черноморски град - едно от най-смъртоносните набези против цивилни от седмици насам.

Говорител на Съвета за национална сигурност към президента Джо Байдън съобщи, че нападението в Одеса демонстрира " незабавната потребност " от оръжия. " Този удар е следващото увещание за това по какъв начин Русия продължава да нападна Украйна неразумно всеки ден ", гласи изказването, направено в миг, когато Белият дом се пробва да постави завършек на блокирането от страна на републиканците на нови пакети от американска помощ за Украйна.

Париж и Киев подписват съглашение за дълготрайна военна помощ, написа френският в. " Фигаро ".

Вместо договаряне на нови доставки, се планува да се развие непосредствено произвеждане на оръжие за Украйна, отбелязва френското издание. Подобно съглашение към този момент беше подписано с Германия, а през януари британците откриха щафетата с изненадващо посещаване в Киев на премиера Риши Сунак.

Тези съглашения следват логиката, обрисувана на последната среща на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 година, когато страните членки на организацията отхвърлиха да дефинират график за присъединението на Украйна към НАТО. Поради това силите от Г-7, към които се причислиха още 25 страни, взеха решение да договарят за двустранни партньорства с Киев, отбелязва " Фигаро ".

Френско-украинското съглашение планува " даване на цялостна помощ на Украйна " за " възобновяване на нейната териториална целокупност в границите на интернационално приетите ѝ граници ". В съглашението, подписано за " интервал от 10 години ", Париж се задължава да даде " до 3 милиарда евро " " спомагателна " военна помощ на Киев през 2024 година, след поддръжката, която Франция е определила на 1,7 милиарда евро през 2022 година и 2,1 милиарда евро през 2023 година. Тази цифра беше предстояща с неспокойствие в миг, когато Франция беше подложена на критика, че не споделя ясно какви са размерите на помощта ѝ, отбелязва изданието.

Очаква се Макрон да се срещне през днешния ден с ръководителите на всички френски партии, с цел да им показа тактиката си за увеличението на военната помощ за Украйна. Срещата се провежда седмица след изявлението му за изпращането на западни бойци, което ускори раздялите преди европейските избори, отбелязва френският в. " Поан ".

Американският в. " Ню Йорк таймс ", от своя страна, написа за отдръпването на украинските сили от Авдеевка (на украински Авдиивка), под заглавието " прекомерно малко муниции, прекомерно доста руснаци ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР