Русия заяви в сряда, че ще направи преоценка на сътрудничеството

...
Русия заяви в сряда, че ще направи преоценка на сътрудничеството
Коментари Харесай

Русия къса сделката с ООН и Гутериш, ако прати инспектори за дроновете

Русия съобщи в сряда, че ще направи преоценка на съдействието с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, в случай че той изпрати специалисти в Украйна, с цел да инспектират дронове, които съгласно западните сили са създадени в Иран и употребявани от Москва в нарушаване на резолюция на Организация на обединените нации, предава Ройтерс.

Говорейки след закрито съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на потреблението на безпилотни самолети от Москва, съветският заместник-посланик в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски прикани Гутериш и неговия личен състав " да се въздържат от присъединяване в каквото и да е нелегитимно следствие ".

" В противоположен случай ще би трябвало да преоценим нашето съдействие с тях, което надали е в нечий интерес. Не желаеме да го вършим, само че няма да има различен избор ", сподели той пред кореспонденти.

Съветът за сигурност се събра и дебатира относно използването на безпилотни самолети от Русия в Украйна по искане на Съединените щати, Франция и Англия, които настояват, че дроновете са ирански, създадени и употребявани от Москва в нарушаване на резолюция от 2015 година, одобряваща нуклеарното съглашение с Иран.

Техеран отрича да е доставял дроновете на Москва, а Русия отрече нейните сили да са употребявали ирански дронове за офанзива против Украйна.

" Иран има отговорности да не изнася тези оръжия ", написа в " Туитър " заместник-посланикът на Англия в Организация на обединените нации Джеймс Кариуки след срещата. " Като член на Организация на обединените нации, Иран носи отговорност да не поддържа нападателната война на Русия.

Тази седмица Украйна предложения специалисти на Организация на обединените нации да инспектират някои свалени дронове. Гутериш рапортува два пъти годишно пред Съвета за сигурност - обичайно през юни и декември - за осъществяването на резолюцията от 2015 година Всяка оценка на дроновете в Украйна евентуално ще бъде включена в този отчет.

" Като въпрос на политиката ни, ние постоянно сме подготвени да проучим и проучваме всяка информация, предоставена ни от държавите-членки ", сподели представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик в сряда.

И Иран, и Русия настояват, че Гутериш няма мандат да изпраща специалисти в Украйна, с цел да инспектират дроновете.

В писмо до Гутериш в сряда посланикът на Иран в Организация на обединените нации Амир Саид Иравани сподели, че за поканата на Украйна към специалисти на Организация на обединените нации " липсва правна основа " и прикани Гутериш " да предотврати корист " с резолюцията и чиновници на Организация на обединените нации по въпроси, свързани с войната в Украйна.

Френският дипломат в Организация на обединените нации Никола дьо Ривиер сподели, че Гутериш има " явен мандат два пъти годишно да рапортува за всички тези неща и да прави механически оценки, тъй че мисля, че секретариатът на Организация на обединените нации ще би трябвало да отиде и ще отиде (да инспектира дроновете) ".

Съгласно резолюцията от 2015 година ембарго върху стандартните оръжия на Иран беше в действие до октомври 2020 година

Но Украйна и западните сили настояват, че резолюцията към момента включва ограничавания върху ракетите и обвързваните с тях технологии до октомври 2023 година и може да обхване износа и закупуването на съвременни военни системи като дронове.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не е в положение да предприеме каквито и да е основни дейности по отношение на войната в Украйна, защото Русия има право на вето върху решенията на 15-членния орган, дружно с Китай, Съединените щати, Франция и Англия.

Дюжарик отхвърли да разяснява изявленията на Полянски.

Гутериш и високопоставени чиновници на Организация на обединените нации договарят с Русия за удължение и разширение на сделката от 22 юли, която възобнови експорт на зърно и торове от Украйна през три черноморски пристанища. Пактът изтича по-късно идващия месец, в случай че не бъде реализирано съглашение.

Полянски сподели, че не е оптимист за подновяването на съглашението, така като руският експорт на зърно и торове е възпрепятстван. Но на въпрос дали съветското съдействие по черноморската договорка за зърно може да бъде изложено на риск, в случай че Гутериш изпрати специалисти в Украйна, с цел да прегледат дроновете, Полянски сподели: " Засега не върша директна връзка ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР