Русия заяви днес, че би била готова да замрази общия

...
Русия заяви днес, че би била готова да замрази общия
Коментари Харесай

Русия изрази готовност да замрази броя на ядрените си бойни глави, за да бъде удължен важен договор със САЩ

Русия съобщи през днешния ден, че би била подготвена да замрази общия брой на своите нуклеарни бойни глави, в случай че Съединени американски щати създадат същото, тъй че двете страни да удължат с една година последния си огромен контракт за надзор върху оръжията, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Предложението, направено две седмици преди президентските избори в Съединени американски щати, наподобява смекчава различията сред Москва и Вашингтон за ориста на новото съглашение СТАРТ, което изтича през февруари.

Миналата седмица Съединени американски щати отхвърлиха съветско предложение за абсолютно удължение на контракта с една година, като споделиха, че не могат да одобряват предложение, което не планува заледяване на всички нуклеарни бойни глави.

Днешното изказване на съветското външно министерство обаче допуска, че има доближаване сред позициите на двете страни.

"Русия предлага удължение на новия СТАРТ с една година и е подготвена дружно със Съединени американски щати да поеме политически ангажимент за "замразяване " на броя на нуклеарните бойни глави, притежавани от страните, за този интервал ", сподели министерството.

Новият СТАРТ, подписан през 2010 година, постанова ограничавания върху стратегическите нуклеарни арсенали на Съединени американски щати и Русия.

Москва съобщи, че замразяването на броя на бойните глави и удължаването на контракта с една година биха били вероятни, в случай че Вашингтон не насочва спомагателни претенции. Според Русия удължаването би дало време на двете страни, с цел да обсъдят по-задълбочено контрола върху оръжията.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР