Русия заяви, че защитата на жителите на Приднестровието е приоритет,

...
Русия заяви, че защитата на жителите на Приднестровието е приоритет,
Коментари Харесай

Кремъл: Защитата на жителите на Приднестровието е приоритет

Русия съобщи, че отбраната на жителите на Приднестровието е приоритет, откакто политици в подкрепяния от Москва сепаратистки район приканиха Москва за " помощ против натиска от страна на Молдова ".

„ Защитата на ползите на жителите на Приднестровието, нашите сънародници, е един от нашите цели “, се споделя в позиция на съветското външно министерство, представена от държавните медии.

На специфичен конгрес в района през днешния ден - едвам седмият в историята му - депутатите одобриха резолюция, с която желаеха от съветския парламент да " отбрани " Приднестровието от " засилващия се напън от страна на Молдова ".

Те обявиха, че молдовското държавно управление в Кишинев е почнало " икономическа война " против Приднестровието, блокирайки жизненоважен импорт за да го трансформира в " гето ".

" Решенията на сегашния конгрес не могат да бъдат подценявани от интернационалната общественост ", съобщи на срещата ръководителят на външната политика на отцепническата република Виталий Игнатиев.

Резолюцията идва единствено ден преди президентът Владимир Путин да направи годишно послание пред съветските законодатели и в миг, когато Украйна търпи неуспехи на бойното поле.

Сепаратистката територия за финален път организира конгрес през 2006 година, когато депутатите оповестиха референдум за консолидиране с Русия. Гласуването приключи с преобладаващо болшинство в интерес на предлагането.

Призивът за помощ от страна на Москва подхрани сравненията с февруари 2022 година, когато подкрепяните от Русия бойци в Източна Украйна приканиха за отбрана против " непрестанни офанзиви и обстрел от страна на силите на Киев ".

Делегатите на конференцията съвсем не са загатнали Украйна, съгласно държавните медии, като вместо това са насочили гнева си към Молдова, която упрекват за икономическите проблеми на територията.

Говорител на молдовското държавно управление омаловажи опасенията.

" От Кишинев нещата наподобяват спокойни. Няма заплаха от ескалация и дестабилизиране на обстановката в Приднестровието. Това е следващата акция за основаване на нервност ", се споделя в известие в Телеграм.

Молдова упрекна Кремъл, че подклажда напрежението в Приднестровието - най-вече рускоезичен район, който е мощно подвластен от поддръжката на Москва.

Откакто Москва стартира пълномащабната си офанзива против Украйна, Кишинев се притеснява, че Кремъл може да употребява Приднестровието, с цел да открие нов фронт в югозападната част на страната, в посока Одеса.

Малкият район беше разтресен от необясними гърмежи през 2022 година, които съгласно военни анализатори може да са били съветски опит за замесване на района в спора.

След това, през март 2023 година, проруското управление на Приднестровието упрекна Киев в опит за ликвидиране на техния водач - обвиняване, което Украйна отхвърля.

Кремъл разполага с към 1500 бойци в района, и е предизвестил Украйна и Молдова, че нападението против тях ще има съществени последствия.

Русия към момента поддържа стопанската система на Приднестровието с безвъзмездни доставки на газ, само че след спора в Украйна сепаратистката република се оказва все по-изолирана от Москва.

Срещата на приднестровските публични лица се организира в миг, когато Украйна е изправена пред мощен напън на фронтовата линия, където в последно време губи позиции по отношение на Русия на фона на възходящия дефицит на муниции, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР