Русия започва клинични изпитания с еднодозова ваксина Sputnik-Light, на своята

...
Русия започва клинични изпитания с еднодозова ваксина Sputnik-Light, на своята
Коментари Харесай

Русия ще тества Sputnik Light - еднодозова версия на ваксината срещу COVID-19

Русия стартира клинични тествания с еднодозова ваксина Sputnik-Light, на своята ваксина против ковид Sputnik V, която се слага на два пъти, съобщи Reuters.

Препаратът ще съставлява " краткотрайна мярка " за страните, в които се записват високи равнища на заразяване. Редуцираната в една доза ваксина ще бъде тествана върху 150 души в Москва и Санкт Петербург, сочат данните от държавен указател за клинични проби.

Според управляващите над един милион руснаци са били ваксинирани с истинската ваксина " Спутник V ", която се ползва в две дози. Тя е кръстена на името на сателит от руската ера, който даде начало на галактическата конкуренция и издава геополитическото значение за Москва на антивирусния й препарат.

Ваксината с две дози ще бъде главната версия, която ще бъде употребена в Русия, съобщи Кирил Дмитриев, началник на съветския върховен здравен фонд, който дава отговор за маркетинга на Sputnik V в чужбина.

" Еднодозовата версия ще бъде употребена за износ и може да послужи като дейно краткотрайно решение за страните, в които се следи пик на коронавирусната зараза ", съобщи Дмитриев, началник на Руския фонд за директни вложения, който ще поеме разноските по тестванията на лайт версията на Sputnik.

Няколко държавни управления в света преглеждат опцията да компенсират дефицита на ваксини против COVID-19 посредством закъснение на втората доза или посредством понижаване на техния размер.

Целта е да се усили оптимално броят на хората, които имат непълен имунитет, като по този метод се понижи броят на тежките случаи и натоварването на здравните системи.

Двете дози на Sputnik V се ползват, като се употребяват инактивирани вируси, познати като вектори. Някои съветски производители намират втория вектор за по неустойчив при производството, което води до остатъци на първия съставен елемент.
Президентът Путин съобщи наскоро, че единичната доза ще даде по-малко отбрана в сравнение с двойната, само че въпреки всичко ще доближи 85%.

Разработчиците от института " Гамалея " настояват, че при потреблението на двете дози, нейната резултатност доближава 91% и отбраната ѝ трае 3-4 месеца.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР