Русия заплаши да отреже доставките на природен газ за Европа

...
Русия заплаши да отреже доставките на природен газ за Европа
Коментари Харесай

Русия заплаши да спре газа към Европа

Русия заплаши да отреже доставките на природен газ за Европа по газопровода " Северен поток 1 " като част от отговора си на глобите, наложени поради нашествието в Украйна, ход, който може да ускори разтърсванията на енергийните пазари и да докара до още по-високи потребителски цени. В същото време Европейски Съюз обрисува проекти по какъв начин да понижи газовата си взаимозависимост от Русия с съвсем 80% тази година, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Русия има право да подхваща дейности, които „ отразяват “ глобите, наложени на съветската стопанска система, сподели вицепремиерът Александър Новак, който също дава отговор за енергийните въпроси, в телевизионна тирада късно в понеделник. Той сподели, че към момента не е взето решение за прекъсване на „ Северен поток 1 “ и сега газопроводът работи „ на цялостния си потенциал “. Коментарите пристигнаха след ден на бурни съмнения на европейските пазари на газ, като цените в един миг се повишиха с съвсем 80% на фона на боязън от спиране на доставките от Русия.

Разчитането на Европа от съветската сила беше основен фактор в напъните на водачите на континента да се спогодят по какъв начин да отговорят на нашествието в Украйна. Миналия месец Берлин отсрочи плана за газопровода „ Северен поток 2 “ на стойност 11 милиарда $. Но доста политици от Европейски Съюз остават внимателни от незабавни дейности, една от аргументите Германия да откаже предложенията за възбрана на вноса на нефт. Германският канцлер Олаф Шолц сподели в понеделник, че съветският петрол и газ са от „ значително значение “ за европейската стопанска система. Приблизително 40% от вноса на газ в Европейски Съюз и една четвърт от петрола идват от Русия. Новак сподели, че Русия има други благоприятни условия за продажба на петрола си, в случай че Съединени американски щати и Европейски Съюз забранят съветския импорт, и предизвести, че всеки сходен ход може да има „ пагубни последствия за международния пазар “, а цените могат да скочат до 300 $ за барел или повече.

Междувременно Европейската комисия възнамерява преустановяване на зависимостта на блока от съветски газ, което може да докара до понижаване на потребностите от импорт с съвсем 80% тази година, съгласно двама източници на Bloomberg. Планът, който би трябвало да бъде показан във вторник, ще предложи стъпки като въвеждане на нови доставки на газ и повишение на енергийната успеваемост още тази година, сподели един от формалните лица, и има за цел да обезпечи самостоятелност от най-големия снабдител на изкопаеми горива в района много преди 2030 година, по-рано от предходните прогнози. За да има късмет проектът да успее, той ще се нуждае от дейности от страна на държавите-членки, доста от които към този момент се усещат притиснати от инвестицията, нужна за проектите на Комисията за енергиен преход и в този момент се борят да овладеят политическото влияние от скока на енергийните разноски.

„ Мисля, че можем да представим проект, който доста ще понижи зависимостта ни от съветски газ още тази година и след години ще ни направи самостоятелни от вноса на съветски газ “, сподели висшият представител на Европейски Съюз за климата Франс Тимерманс пред Европейския парламент в понеделник вечер. „ Мисля, че това е допустимо. Не е елементарно, само че е осъществимо.” Комисията счита, че Европейски Съюз към този момент разполага с задоволително газ, за ​​да премине през остатъка от тази зима даже при положение на внезапно спиране на съветските доставки, съгласно осведомени с оценката. Изпълнителният орган на блока ще предложи на държавите-членки да стартират работа по пълнене на резервоари за предпазване, тъй че да бъдат готови за идната зима. Очаква се комисията да разгласи, че ускоряването на Зелената договорка, всеобхватната тактика на блока, ориентирана към реализиране на климатична индиферентност до 2050 година, ще понижи излъчванията на парникови газове, ще понижи зависимостта от вносни изкопаеми горива и ще защищити стопанската система от покачвания на цените. Предложенията към момента могат да се трансформират, преди да бъдат признати.

Като част от чистата смяна, Европейски Съюз сега разисква набор от закони за реализиране на по-строга цел за 2030 година за понижаване на парниковите газове с най-малко 55% по отношение на равнищата от 1990 година Пълното използване на разпоредбите Fit for 55 ще понижи потреблението на газ в Европейски Съюз през това десетилетие с 23%, или еквивалент на 82 милиарда кубически метра. Плановете от вторник ще прибавят по-висок импорт на полутечен природен газ и доставки по тръбопроводи отвън Русия, повече възобновими газове, икономии на сила и прекосяване към електрификация. Заедно това ще даде на Европейски Съюз капацитет дейно да размени 155 милиарда кубически метра газ, които сега внася от Русия, със 112 милиарда кубически метра тази година. До 50 милиарда м3 годишно ще идват от нови източници на полутечен природен газ, 10 милиарда м3 ще идват по тръбопроводи от други снабдители и 20 милиарда м3 ще идват от нови мощности за вятърна сила, които ще понижат търсенето на газови електроцентрали.

Натискът може да значи по-амбициозни цели за 2030 година за възобновими източници и енергийна успеваемост. Комисията също по този начин би трябвало да даде приоритет на работата по свързването на тръбопроводите на Иберийския полуостров с останалата част от Европа и присъединението на България и Гърция. Постепенното унищожаване на съветския нефт и въглища може да бъде по-лесно от газа, защото Европейски Съюз има по-широк кръг от различни снабдители. Изпълнителният орган на Европейски Съюз ще даде на държавите-членки подробни насоки по какъв начин да проектират ограничения за контролирани цени, които да защитят потребителите на дребно и най-малките предприятия. Той също по този начин ще разгласи проекти за краткотрайна рамка, която ще разреши ликвидна поддръжка на фирмите, наранени от рецесията. За да финансират сходни ограничения, държавите-членки биха могли да обмислят налагането на краткотрайни налози върху непредвидените облаги на енергийните компании. За да подсигурява попълването на изчерпаните газови запаси на блока, комисията възнамерява да показа до април предложение да изисква съществуващите складове на територията на Европейски Съюз да бъдат запълнени до най-малко 90% от потенциала си до 1 октомври всяка година. Тъй като референтните цени на газа за лятото към момента са нараснали, Европейски Съюз ще предложи увеличение на равнището на отстъпката до 100% като тласък за презареждане на хранилището. Комисията ще предложи и съгласуваност за струпване на ресурси посредством взаимни доставки на газ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР