Русия взе официално решение за излизането си от Съвета на

...
Русия взе официално решение за излизането си от Съвета на
Коментари Харесай

Москва: Русия излиза от Съвета на държавите от Балтийско море

Русия взе публично решение за излизането си от Съвета на страните от Балтийско море (СДБМ), заяви през днешния ден съветското министерство на външните работи, представено от Франс прес и ТАСС.

Москва оправда излизането си от районния конгрес, основан сред 1989 година и 1992 година, с това, че по думите ѝ, западните страни са " монополизирали този Съвет за конюнктурните си цели " " във щета на Русия ".

Балтийският съвет, чиято централа е в Стокхолм, бе основан по самодейност на Дания и Германия в края на Студената война за поощряване на стабилността и сигурността, както и за икономическо съдействие сред страните от района.

" Смятаме присъединяване на страната ни в СДБМ за несвоевременно и контрапродуктивно ", уточни съветското външно министерство.

" В отговор на враждебните дейности външният министър на Руската федерация Сергей Лавров изпрати обръщение на министрите от страните членки на СДБМ, на висшия представител по външната политика и политиката за сигурност на Европейския съюз, а също по този начин в секретариата на Съвета в Стокхолм с съобщение за излизането ни от организацията. Едновременно Федералното заседание на Руската федерация взе решение за излизане от състава на Парламентарната конференция на Балтийско море ", се споделя в официалното съобщение на съветското външно министерство.

" Ситуацията в СДБМ се утежнява. Държавите от НАТО и Европейски Съюз в СДБМ се отхвърлиха от равноправния разговор и правилата, въз основата на които беше основана тази районна конструкция в Балтийско море, и поредно я трансформират в инструмент за антируска политика ", се показва в изказването и се добавя: " В нарушаване на разпоредбите за консенсус се вземат противозаконни и дискриминационни решения. Русия е " отстранена " от работата и плановете на СДБМ, замразено е присъединяване на Беларус като наблюдаващ в Съвета ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР