Русия винаги се е месила във вътрешната ни политика. По

...
Русия винаги се е месила във вътрешната ни политика. По
Коментари Харесай

Проф. Ева Соколова: Русия винаги е била срещу България

Русия постоянно се е месила във вътрешната ни политика. По време на Третото българско царство от всички 62 държавни управления единствено това на Стефан Стамболов е провеждало самостоятелна политика. Това съобщи пред БГНЕС проф. Ева Соколова. Тя показа книгата си „ Руската интервенция в съдбините на България ”.

Книгата преглежда събитията освен по време на Третото българско царство, само че и по време на Народна република България, тъй че в нея се обгръща един интервал от 100-150 години, от Руско-турската освободителна война до наши дни.

„ Интересното е, че съвсем няма държавно управление, в чиято работа Русия да не се е месила по някакъв метод. Русия се е намесвала във всичко брутално. Нейната интервенция стартира още преди основаването на страната по време на Екзархията. Един спор сред граф Игнатиев и маркиз Солсбъри, който предопределя, че в случай че България се освободи, тя няма да бъде цяла, а ще има някакво Княжество. След това Цариградската конференция, Освободителната война, Берлинският конгрес, Съединението, абдикацията на княз Батенберг не е имало миг, в който да не сме имали тежка интервенция ”, сподели проф. Соколова.

През 45-те години социалистическо ръководство хората са живели в гнет, боязън, недостиг и в едно ужасно въздействие на Русия.

„ Процесите и концлагерите, и програмата в учебните заведения, всичко е било под диктовката на Русия. За страдание, в този момент всичко това е забравено, като че ли българите не се вълнуват от същинската история, а се вълнуват от тази, в която се въплъщават някакви лъжи. Тези лъжи и тълкования толкоз мощно са повлияли на нашия народ, че е през днешния ден имаме русофили ”, акцентира още общественикът и добави, че Русия постоянно се е борила против нашия интерес, давайки за образец Сръбско-българската война, Балканската война, Междусъюзническата война.

Проф. Соколова означи със страдание, че нейното потомство се е провалило в задачата да спре съветското въздействие в България. Нейната вяра е в младежите, на които посвещава и своята книга. Те би трябвало да противодействат против митовете в общественото пространство, че Русия е „ наша опора “.

„ Българска социалистическа партия падна на пето място, само че се появиха нови русофилски партии, на които би трябвало да се противодейства. Руският народ е безпаричен, само че Путин не спи и за българските русофили пари постоянно има. Това е доста рисково ”, съобщи тя.

Проф. Соколова е брачна половинка на Йордан Соколов, ръководител на Народно събрание. На въпрос по какъв начин ще разяснява невижданата обстановка в Народното събрание и невъзможността да се избере ръководител, тя отговори, че депутатите не са българи, които се интересуват от историята и ориста на България.

„ Цял ден стоях пред тв приемника, изпитвах и яд, и позор, и тъга. Депутатите не мислят! Това, което се случи беше грях, последните няколко Народното събрание са някакъв смут ”, заключи проф. Ева Соколова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР