Русия вече два месеца блокира голяма част от нашата изключителна

...
Русия вече два месеца блокира голяма част от нашата изключителна
Коментари Харесай

Тагарев: Русия блокира голяма част от нашата изключителна икономическа зона в Черно море, обсъждаме възможен отговор

Русия към този момент два месеца блокира огромна част от нашата изключителна икономическа зона в Черно море, сега са оповестили, че до края на месеца ще продължат да организират учения в нашата икономическа зона, което ние преглеждаме като провокационни дейности по отношение на България, по отношение на нашата сигурност и стопански ползи. Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев пред публицисти. Той добави, че се разисква необятен набор от вероятни дейности в отговор на тази провокация от Русия, независимо и с нашите съдружници. Той даде за образец оповестеното от премиера Николай Денков желание да се форсира придобиването на брегови ракетни противокорабни комплекси.

Във връзка с настаняването на многонационална бойна група на НАТО в България министър Тагарев сподели, че на среща на върха на НАТО от предходната година е било взето решение по източния фланг на алианса да бъдат ситуирани бойни групи. Като изясни, че тези групи, когато са изцяло разгърнати са с бройка към 5000 военнослужещи. По думите на министъра сега се дискутира да има една част от тази бройка у нас - по-малко от 50% и " при нужда бързо да нарастне числеността, с цел да може да извърши функционалностите си, които са по въздържане и защита от евентуален агресор ". Тагарев добави, че числеността на групата може да нарастне до към 1500 души в спокойно време. Министърът уточни, че към момента няма извънредно решение къде да бъде ситуирана бойната  група.

Идеята за обединение на цивилното и военното разузнаване Тагарев дефинира като " забавна ", като посочи, че би трябвало да се направи разбор каква би била успеваемостта и разноските при един или различен вид.

Тодор Тагарев сподели още, че е приел оставката на неговия консултант Мустафа Емин. Според министъра политическите тълкования са надвили над здравия разсъдък и Емин е решил да напусне, с цел да не се основават предпоставки за усложнения в работата на Министерство на защитата и кабинета.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР