Русия уведоми САЩ, че временно преустановява инспекциите по Договора за

...
Русия уведоми САЩ, че временно преустановява инспекциите по Договора за
Коментари Харесай

Русия уведоми САЩ, че временно преустановява инспекциите по договора Нов СТАРТ на своите обекти

Русия уведоми Съединени американски щати, че краткотрайно прекратява инспекциите по Договора за стратегическите нападателни въоръжения - Нов СТАРТ на своите обекти, подлежащи на инспекции по силата на това съглашение. Това се споделя в публикувано през днешния ден изказване на съветското министерство на външните работи, предадоха ТАСС и Българска телеграфна агенция.

" На 8 август 2022 година Руската федерация публично осведоми по дипломатически канали Съединени американски щати, че нашата страна краткотрайно изважда от инспекционна активност по Договора за стратегическите нападателни оръжия своите обекти, подлежащи на инспекции по този контракт. Това изваждане се популяризира също и върху обекти, където може да се организират плануваните от контракта демонстрации ", написа в изказването.

" Бихме желали изключително да подчертаем, че взетите от нас ограничения са с краткотраен темперамент ", отбелязва съветското министерство на външните работи.

То твърди, че Москва е била принудена да прибегне към сходни дейности " в резултат на упорития блян на Вашингтон без авансово координиране да реализира възобновяване на инспекционната активност при условия, които не регистрират съществуващите действителности, основават за Съединени американски щати едностранни преимущества и на процедура лишават Руската федерация от правото на реализира инспекции на американска територия ".

Русия се стреми да обезпечи действието на всички механизми на Договора Нов СТАРТ в строго сходство с правилата на паритета и равноправието на двете страни по него, се акцентира в изказването.

Тези правила в този момент се нарушават, защото поради едностранните антируски наказания е пресечен естественият авиационен трафик сред Русия и Съединени американски щати, а също по този начин въздушното пространство на редица страни е затворено за съветски самолети, доставящи съветски инспекционни екипи в точките на влизане на американска територия, отбелязва ТАСС.

" Освен това аналогични спънки за идването в Русия на американски инспектори не съществуват. Руското външно министерство повдигна този въпрос пред съответните страни, само че не получи отговор ", се показва в изказването.

Договорът Нов СТАРТ, който влезе в действие през 2011 година, лимитира броя на нуклеарните бойни глави, които Съединени американски щати и Русия имат право да разполагат, разгръщането на наземни и основани на подводници ракети, както и на и бомбардировачи, които могат да доставят сходни оръжия, напомня Ройтерс.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР