Русия, Турция и Иран постигнаха споразумение за умиротворяване на Западна

...
Русия, Турция и Иран постигнаха споразумение за умиротворяване на Западна
Коментари Харесай

Русия, Турция и Иран постигнаха споразумение за Сирия

Русия, Турция и Иран реализираха съглашение за успокояване на Западна Сирия, което, съгласно критиците, затвърждава разделянето на страната след шест години революция, съобщи БНР. Първи за пробива на дипломатите в казахстанската столица Астана оповестиха медиите в Турция.

Русия, Турция и Иран, представители на държавното управление в Дамаск и на части от въоръжената съпротива, са прецизирали границите на четирите зони за прекъсване на огъня, както и методите за надзор дали то се съблюдава. Това стана през днешния ден по време на шестия кръг договаряния от януари насам в казахстанската столица.

Районите обгръщат местата с най-тежки сражения сред властта и бунтовниците в провинциите Хама, Хомс, Латакия, Алепо, Дамаск. Предвижда се преустановяване на боевете и прекъсване на въздушните удари. Срокът на деяние на съглашението е 6 месеца, след което то може да бъде удължено.

Русия, Турция и Иран са се споразумели да изпратят наблюдаващи в Идлиб, където мощно наличие иатм крайни ислямистки фракции.

Участниците във формата от Астана реализираха съглашение за основаване на общо четири зони за помирение при започване на май. Бяха контрактувани границите на другите три зони в близкоизточната страна, само че тогава и на идната среща през юни Москва, Анкара и Техеран не можаха да реализират консенсус точно по въпроса за Идлиб.

Делегациите са постигнали единодушие идващият кръг диалози да се организира в края на октомври. След края на визитата си в Казахстан предходната седмица турският президент Реджеб Тайип Ердоган направи прогноза, че резултатите от срещата в Астана ще предопределят изхода от диалозите в Женева по същия въпрос, които предстоят, само че за които към момента не е планувана дата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР