Русия стана най-големият доставчик на петрол за Китай за втори

...
Русия стана най-големият доставчик на петрол за Китай за втори
Коментари Харесай

Пречат ли санкциите: От къде Китай внася най-много петрол

Русия стана най-големият снабдител на нефт за Китай за втори следващ месец през юни. Това демонстрира формалната информация, предоставена от Главното митническо ръководство на Китайската национална република, написа Прайм.

Саудитска Арабия в последно време доста понижи доставките на нефт за пазара на най-големия консуматор на енергоносители в света, само че твърдо заема второто място.

По данни на китайските митници, вносът на нефт от Русия в Китай, в това число износът по тръбопровода Източен Сибир - Тихия океан и доставките от морските пристанища в Далечния изток, както и от черноморските и балтийските пристанища, е достигнал през юни 7,29 милиона тона - с 10% повече по отношение на година по-рано.

Обемът на доставките приблизително на денонощие през юни възлиза на 1,77 милиона барела - по-малко от май, когато съветските компании доставяха приблизително близо 2 милиона барела на денонощие в Китай.

Отбелязва се, че през юни Китай доста понижи общия импорт на нефт до най-ниското равнище от четири години, заради тежките ограничавания, поради пандемията от ковид в няколко провинции и градове на страната. Въпреки спада на вноса, Русия съумя да усили доставките за китайския пазар с помощта на гъвкавата ценова политика (т.е. отстъпки в цените) и преимуществото пред другите експортьори, защото с изключение на с танкери, изнася нефт и по водопровод.

Миналият месец Саудитска Арабия достави в Китай 5,06 милиона тона нефт или 1,23 милиона барела на денонощие, при 1,84 милиона барела на денонощие през май тази година. В съпоставяне с юни предходната година, Китай е понижил вноса на саудитски нефт с 30%.

Според резултатите за общия импорт на петрол за първото полугодие, Саудитска Арабия към момента изпреварва Русия. През януари-юни 2022 година Русия е изнесла за Китай 41,3 млн. тона нефт (1,67 млн. барела на денонощие), което е с 4% повече на годишна база. Износът от Саудитска Арабия възлиза на 43,3 млн. тона (1,75 млн. барела на денонощие), което е с 1% по-малко по отношение на същия интервал на предходната година.

От посоченото излиза наяве, че макар глобите по отношение на Русия, Поднебесната империя не има намерение да лимитира търговията с страните под Западни наказания, включително Иран, а в противен случай, уголемява го.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР