Русия спря вноса на банани и цветя от Еквадор, седмици

...
Русия спря вноса на банани и цветя от Еквадор, седмици
Коментари Харесай

Русия спря вноса на банани от Еквадор след сделка с оръжия със САЩ

Русия спря вноса на банани и цветя от Еквадор, седмици откакто Кито се съгласи на оръжейна договорка със Съединени американски щати, вследствие на която Украйна ще получи военно съоръжение от руската ера от южноамериканската страна, съобщи Агенция Франс Прес.


Руският орган за наблюдаване на селското стопанство, Росселхознадзор, съобщи в изказване, че разрешенията на петима еквадорски експортьори са спрени от вторник заради разкриване на вредители.

Според съветските медии девет от 10 банана, внасяни от Русия, идват от Еквадор.

Ограниченията върху вноса на някои цветя ще влязат в действие в петък. Еквадор е един от най-големите експортьори на цветя в света, най-много на рози.

Решенията идват след изказването на еквадорския президент Даниел Нобоа от 10 януари, че е приел предлагането на Съединени американски щати за подмяна на съоръжение от руската ера с съвременни американски оръжия в договорка на стойност 200 млн. $.

Съединените щати обявиха, че еквадорското съоръжение ще бъде изпратено в Украйна, с цел да помогне на Киев в спора му с Русия.

Сделката разгневи Москва, като предходната седмица говорителката на външното министерство Мария Захарова съобщи, че Еквадор е взел " неразумно решение под сериозен напън от външни заинтригувани страни ".

Захарова добави, че Еквадор има договорно обвързване да не трансферира такова съоръжение на трета страна без единодушието на Русия.

Нобоа съобщи, че Кито е имал цялостното право да извърши договорката, защото тя е включвала " скрап ".

Еквадорският водач беседва с украинския си сътрудник Володимир Зеленски по време на полагането на клетва от новия президент на Аржентина Хавиер Милей в Буенос Айрес. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР