Русия спря днес газовите доставки за Европа по Северен поток-1,

...
Русия спря днес газовите доставки за Европа по Северен поток-1,
Коментари Харесай

Русия спря днес газовите доставки за Европа по Северен поток-1


Русия спря през днешния ден газовите доставки за Европа по " Северен поток-1 ", главния газопровод, по който върви съветски газ за Европа. Така тя ускори икономическата борба сред Москва и Брюксел и усили вероятностите за криза и ограничение на потреблението на сила в някои от най-богатите страни в района, съобщи Ройтерс.
Прекъсването на работата на " Северен поток 1 " за ремонт значи, че няма да тече газ към Германия от 01:00 ч. по Гринуич през днешния ден, 31 август, до 01:00 ч. по Гринуич на 3 септември, сподели съветският държавен енергиен колос " Газпром ".
Данните от входните точки, свързващи " Северен поток-1 " с немската газова мрежа през Балтийско море потвърдиха, че рано през днешния ден потокът е намалял до нула. Данни на оператора на " Северен поток-1 " демонстрираха, че потоците фрапантно са намалели в интервала  03:00-04:00 ч. централноевропейско време (01:00-02:00 ч. по Гринуич) спрямо час по-рано.
Временното прекъсване на доставките е належащо за техническо обслужване и планови профилактични работи на единствения работещ още компресор, съобщи ТАСС, цитирайки информация от " Газпром ".  Там означиха, че компанията " Сименс " би трябвало да прави сходно обслужване на елемента на всеки 1000 часа. Когато работата приключи и в случай че няма механически проблеми с оборудването,  превозът на газ ще бъде обновен до равнището от 33 милиона кубични метра дневно, отбелязва ТАСС.
Тридневно прекъсване на газопровода ще лиши Европа от съвсем 100 милиона кубически метра съветски газ, което подхожда на два дни запълване на подземните складове в района. След привършване на работата и при липса на механически неизправности на блока, преносът на газ ще бъде възобновен до равнище от 33 милиона кубически метра дневно.
Миналата седмица борсовите цени на газа надвишиха границата от 3500 $ за хиляда кубически метра, което е връх от март тази година. Подобно повишаване на цените на европейските пазари се дължи на несигурността в предлагането.
За разлика от 10-дневната профилактика на " Северен поток-1 " предишния месец идните ремонтни и други действия бяха обявени  преди по-малко от две седмици и се правят от " Газпром ", а не от " Северен поток AG ".

От средата на юни " Северен поток " работи с ограничавания, а от края на юли работи единствено с 20 % от близо 170-те милиона кубически метра пропускателна дарба дневно. Руската страна акцентира, че намаляването на доставките се дължи само на глобите, които провокираха проблеми с поддръжката и ремонта на газопомпените елементи на Siemens. Сега линията се обезпечава единствено от една турбина.
Европейските държавни управления се притесняват, че Москва може да удължи спирането в отговор на западните наказания, наложени й след нахлуването в Украйна, и упрекнаха съветския президент Владимир Путин, че употребява енергийните доставки като оръжие за водене на война. Москва отхвърля да прави сходно нещо.
 

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР