Русия ще стартира първата си мисия до Луната от почти 50 години

...
Планира се Русия да стартира първата си мисия до Луната
Коментари Харесай

Планира се Русия да стартира първата си мисия до Луната от близо 50 години, което я изправя в космическа надпревара с Индия, която също се стреми да приземи лунен кораб този месец.

Изстрелването на кораба Луна-25 към Луната в петък ще бъде първото за Русия от 1976 г., когато тя беше част от Съветския съюз, и ще бъде извършено без помощта на Европейската космическа агенция, която прекрати сътрудничеството си с Русия след нейното нахлуване на Украйна.

Изстрелването от космодрума Восточни в Далечния изток е планирано за 2:11 сутринта московско време в петък (23:11 GMT в четвъртък), съобщи руската космическа агенция Роскосмос.

Четириногият спускаем апарат тежи приблизително 800 килограма (1750 паунда) и трябва да достигне лунната орбита около пет дни по-късно.

Очаква се да достигне Луната на 23 август, приблизително същия ден като индийски кораб, който беше изстрелян на 14 юли.

Модулите и на двете държави се насочват към южния полюс на Луната, област, където нито един космически кораб не е кацал гладко. Само три правителства са успели да кацат успешно на Луната: Съветският съюз, Съединените щати и Китай.

Роскосмос каза, че модулът ще работи една година и ще „взима и анализира почвени проби и ще провежда дългосрочни научни изследвания“ върху материала на лунната повърхност и атмосферата.

Той каза, че иска да покаже, че Русия „е държава, способна да достави полезен товар до Луната“ и „да гарантира гарантиран достъп на Русия до повърхността на Луната“.

Санкциите, наложени на Русия след нахлуването й в Украйна, затрудняват достъпа й до западни технологии, което се отразява на нейната космическа програма. Луна-25 първоначално беше предназначена да носи малък луноход, но тази идея беше изоставена, за да се намали теглото на кораба за по-добра надеждност, казаха анализатори.

„Чуждестранната електроника е по-лека, домашната електроника е по-тежка“, каза Виталий Егоров, популярен руски космически анализатор. „Докато учените може да имат задачата да изучават лунната вода, за Роскосмос основната задача е просто да кацнат на Луната. Да възстановим изгубения съветски опит и да научим как да изпълняваме тази задача в нова ера.”

Журналистът Даниел Хокинс каза, че за Русия мисията е „голямо завръщане към големите космически мисии след доста дълга пауза“.

„Всички са добре запознати с огромното съветско наследство по отношение на изстрелванията в космоса“, каза Хокинс пред Ал Джазира, говорейки от Москва.

„След като Съветският съюз се разпадна и изпрати последната сонда до Луната през 1976 г., руският космически институт наистина навлезе в период на упадък“, каза той.

За Русия една успешна мисия ще покаже, че въпреки бурното си минало и западните санкции, които „наистина са повлияли на космическото развитие на Русия“, страната е способна да провежда големи космически мисии, каза Хокинс.

Това ще покаже, че може да направи това с „оборудване, което е ефективно произведено в Русия – собствената марка на Русия, която да се конкурира на международно ниво“, каза той.

Последните мисии на Русия за кацане в космоса през 2016 г. и 2011 г. завършиха с провал.


„Политическа конкуренция“

„Изследването на Луната не е целта“, каза Егоров. „Целта е политическа конкуренция между две суперсили – Китай и САЩ – и редица други страни, които също искат да претендират за титлата космическа суперсила.“

Космодрумът е любим проект на руския президент Владимир Путин и е ключов за усилията му да превърне Русия в космическа суперсила и да премести руските изстрелвания от космодрума Байконур в Казахстан.

Говорейки на космодрума Восточний миналата година, Путин каза, че Съветският съюз е изпратил първия човек в космоса през 1961 г. въпреки „пълния“ режим на санкции.

Той каза, че Русия ще развие своята лунна програма въпреки икономическите санкции на Запада, които достигнаха безпрецедентни нива заради войната в Украйна.

„Ние се ръководим от амбицията на нашите предци да вървим напред, въпреки всички трудности и въпреки външните опити да ни попречат да се движим“, каза Путин.

Предишен индийски опит за кацане на южния полюс на Луната през 2019 г. завърши, когато спускаемият модул се разби в повърхността на Луната.

Лунният южен полюс е от особен интерес за учените, които смятат, че постоянно засенчените полярни кратери може да съдържат вода. Замръзналата вода в скалите може да бъде трансформирана от бъдещите изследователи във въздух и ракетно гориво.

„Луната е до голяма степен недокосната и цялата история на Луната е написана на лицето й“, каза Ед Блумър, астроном от Кралската обсерватория на Обединеното кралство, Гринуич. „Той е девствен и не прилича на нищо, което можете да получите на Земята. Това е собствена лаборатория.“

Луна-25 ще вземе проби от лунни скали и прах. Пробите са от решаващо значение за разбирането на околната среда на Луната, преди да изградим каквато и да е база там, „в противен случай бихме могли да строим неща и да се наложи да ги затворим шест месеца по-късно, защото всичко е било ефективно обработено с пясък“, каза Блумър.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР