Русия ще се опита да се върне на Луната, тъй

...
Русия ще се опита да се върне на Луната, тъй
Коментари Харесай

47 години по-късно: Русия ще се опита да се върне на Луната

Русия ще се опита да се върне на Луната, защото страната желае да се утвърди като значима международна мощ след войната си в Украйна.

Ракетата, носеща апарата " Луна-25 ", ще означи първата съветска лунна задача от 1976 година насам, напомня Engadget. Експедицията ще се опита да приземи изследователския уред на южния полюс на Луната с вярата да открие воден лед под повърхността.

Планира се ракетата " Союз 2.1v ", носеща спускаемия уред, да излети от космодрума " Восточний " в Източна Русия в петък. При триумф това ще бъде първият галактически уред, който ще извърши меко кацане на южния полюс на Луната.

През 2020 година НАСА удостовери откриването на водни молекули в осветени от слънцето елементи от повърхността на Луната. Откриването на вода може да означи пробив в лунните проучвания, осигурявайки на бъдещите човешки лунни задачи поддръжка на живота, гориво (чрез извлечен водород) и даже евентуално земеделие.

Космическото странствуване на Русия служи и като значим ход в опита ѝ да се утвърди като значима международна мощ, която не се въздейства от глобите на Запада поради нахлуването ѝ в Украйна през 2022 година Името на кораба даже е отпратка към руската галактическа стратегия - последната ѝ задача е " Луна-24 ", която прекарва 13 дни в пътешестване до Луната и назад, с цел да събере проби през 1976 година

Препратката към епохата, когато Съветският съюз е неоспорима международна суперсила, се вписва в задачите на президента Владимир Путин да сътвори облик на съветското предимство.

„ Луна-25 “ е в конкуренция и с Индия - задачата на страната " Чандраян-3 " започва на 14 юли и навлезе в орбитата на Луната тази седмица. Планира се индийският уред да доближи южния полюс на Луната на 23 август. „ Луна-25 “ би трябвало да доближи Луната за пет дни и се чака да прекара в орбита от пет до седем дни, преди да се приземи. По този график съветският спускаем уред може да доближи Луната почти по същото време като индийския, в случай че не и малко по-рано.

Очаква се апаратът да организира опити на Луната в продължение на към една година, като употребява 68-килограмовото си изследователско съоръжение. То включва „ черпак “, който може да взема проби на дълбочина до 15 см в търсене на замръзнала вода.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР