Русия ще достави на съюзника си Беларус ракетни системи "Искандер-М".

...
Русия ще достави на съюзника си Беларус ракетни системи "Искандер-М".
Коментари Харесай

Путин обеща да снабди Лукашенко със системи Искандер-М, които могат да изстрелват и ядрени ракети

Русия ще достави на съдружника си Беларус ракетни системи "Искандер-М ". Това сподели президентът на Русия Владимир Путин по време на среща с президента на Беларус Александър Лукашенко в събота.

Двамата се срещнаха в Санкт Петербург, с цел да отбележат 30-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред двете страни. Въпреки че не е директен участник във войната, която Русия стартира против Украйна, Беларус оказва логистична поддръжка за съветската експанзия.

"Взехме решение: през идващите няколко месеца ще предадем на Беларус тактическите ракетни системи "Искандер-М ", сподели Путин в събота, като добави, че те "могат да изстрелват както балистични, по този начин и крилати ракети, както стандартни, по този начин и нуклеарни ".

"Искандер-М " е мобилна управляема ракетна система с обхват на деяние до 500 километра. По думите на Путин всички детайлности по доставката ще бъдат конкретизирани от министерствата на защитата на двете страни.

Ракети "Искандер " към този момент са ситуирани в Калининград, съветският ексклав на Балтийко море, ситуиран сред членовете на НАТО Литва и Полша.
 Ракетна система
Разговорите сред Путин и Лукашенко идват, откакто Украйна заяви, че е била подложена на "масирани бомбардировки " от ракети, "изстреляни от територията на Беларус и от въздуха ". Ракетите са били ориентирани към село Десна в северната област Чернигов. Украинските военни обявиха, че е ударена инфраструктура, само че към момента няма данни за жертви.

"Днешната офанзива е директно обвързвана с напъните на Кремъл да притегли Беларус като воюваща страна във войната в Украйна ", споделиха от украинските служби за сигурност в събота.

Беларус продължава да не е директен участник във войната на Русия против Украйна, само че страната обезпечава логистична поддръжка за съветската инвазия, която стартира на 24 февруари, като някои съветски сили навлязоха в Украйна точно през границата с Беларус.

Западните страни постановиха на Беларус, сходно на Русия, непрестанно възходящ лист с финансови наказания в отговор на напъните на Беларус да подкрепи съветската инвазия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР