Русия се възползва от правото си на отговор - външното

...
Русия се възползва от правото си на отговор - външното
Коментари Харесай

Руски вестник за изгонването на дипломатите: Войната на джедаите

Русия се възползва от правото си на отговор - външното й министерство експулсира дипломати от страни съюзнички на Англия по "делото Скрипал ", написа в заглавие "Комерсант ".

Москва гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на Съединени американски щати в Санкт Петербург в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 съветски дипломати и да закрие съветското консулство в Сиатъл, съобщи през вчерашния ден съветският външен министър Сергей Лавров. Той добави, че Москва ще отговори огледално на всички страни, експулсирали над 150 съветски дипломати по отношение на отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия Скрипал във Англия. Вашингтон позволява, че размяната на удари ще продължи, отбелязва вестникът.

"РБК " назовава ответните дейности на Москва "избирателен контраудар ". Руските ограничения са "адекватни и премерени ", счита политологът Сергей Ознобишчев. "Съвсем естествена реакция, оставяща вратите отворени за продължение на връзките ", споделя специалистът. Според него след общественото експулсиране на дипломати на мястото им ще може да бъдат върнати други - без гласност, в работен режим. Остава и опцията за разговор, в това число за среща сред двамата държавни водачи - Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград,... към профила и Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила, контрактувана от тях по телефона на 20 март, прибавя той.

Посланикът на Съединени американски щати в Русия Джон Хънтсман през вчерашния ден бе извикан в съветското външно министерство, където му бе обяснено, че "ако продължат враждебните акции против съветски дипломатически и консулски институции в Съединени американски щати, ще бъдат взети спомагателни ограничения към личния състав и обектите на посолството и на генералните консулства на Съединени американски щати в Русия ", осведоми "Росийская газета ". На дипломата бе предложено Съединени американски щати "да спрат безразсъдните дейности за разрушение на двустранните връзки ", добавя официозът.

Москва е способна да отвърне на Вашингтон и още по-болезнено, твърди "Взгляд ". Посланик Хънтсман съобщи, че Съединени американски щати може да вземат нови стопански ограничения против Русия и по-специално против съветски активи - тогава може да се чакат и симетрични, и асиметрични отговори от Москва, разяснява американистът Виктор Олевич. "Москва разполага с редица варианти. Първо, на съветска територия работят голям брой американски компании и възможни ограничения против тях може да бъдат много осезаеми за Съединени американски щати ", разяснява той.

"Второ, което не е доста известно, американците влагат средства в съветски скъпи бумаги. Знае се, че такива вложения са правили синдикати на чиновници от някои щати ", отбелязва наблюдаващият.

Държавният департамент бе засегнат от отговора на Москва след изгонването на съветски дипломати, показва "Лента ". "Русия сама се изолира, продължавайки нахално да подценява обстоятелството, че е имало химическо нахлуване ", цитира електронният вестник говорителката Хедър Науърт. Тя прикани Москва "да не се прави на жертва " и позволи, че дейностите на Кремъл може да доведат до нов кръг от антируски наказания, написа "Независимая газета ".

След "делото Скрипал " ще се наложи Русия да търси съответен стопански отговор на Запада, предвижда "Газета " под заглавие "Великобритания против Русия - войната на джедаите ". След дипломатическия демарш на своите съюзнички Англия търси нови средства за напън върху Русия - стопански. И в случай че бъдат осъществени, тези ограничения ще обиден освен Русия, само че и самите европейци и американци. Москва обаче де факто не разполага с стопански лостове, пък и едва ли си коства да ги задейства - международната финансова система е преплетена до такава степен, че следващите "забрани " ще ударят всички, предизвестява изданието.

Лошият аромат от нечистоплътната английска политика се разнесе из цяла Европа. От три седмици всички приказват единствено за "руските морски чудовища ", изригващи химически оръжия из улиците на европейските градове, написа "Известия ".ЕС и Вашингтон може и да поддържат "кръстоносния поход " на Обединеното кралство против Русия, само че тук всеки ще следва личния си дневен ред, в който няма място за Англия, написа американският анализатор Джеймс Пятрас в "Свободная преса ". През по-голямата част от десетилетието Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз воде ха и още водят акция за подкопаване и събаряне на властта в Русия и по-специално за събаряне на президента Путин. На карта са сложени фундаментални проблеми, действително е допустима и нуклеарна война, предизвестява специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР