Русия се съгласи да върне четири украински деца на семействата

...
Русия се съгласи да върне четири украински деца на семействата
Коментари Харесай

Русия връща четири отвлечени украински деца в катарска сделка

Русия се съгласи да върне четири украински деца на фамилиите им като част от договорка с посредничеството на Катар.

Репатрирането е част от пилотна скица за връщане на повече от хилядите деца, отвлечени от Русия след нейната пълномащабна инвазия предходната година.

Най-малкото дете от четиримата е на две години, а най-голямото е на 17.

Украйна споделя, че е идентифицирала 20 000 от своите деца, отнети от Русия.

Международният углавен съд издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин през март, обвинявайки него и неговия комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова на противозаконното депортиране на украински деца.

Русия настоя, че претекстовете й са чисто филантропични, потвърждавайки, че е евакуирала децата, с цел да ги отбрани от заплаха, като висши чиновници презираха обвинителния акт по това време.

Връщането на четирите деца ще тества скица, по която работи Катар, откакто оглави договарянията с Москва и Киев, сподели посланик, поискал да остане неизвестен заради чувствителността на процеса.

Надяваме се, че ще последват нови репатрации, в случай че първото е сполучливо, прибавиха те.

Катарският министър Lolwah Al Khater удостовери посредничеството в изказване, наричайки репатрирането " единствено първа стъпка ".

" Ние сме насърчени посредством ангажираността и откритостта, показани от двете страни по време на целия развой, което откровено се надяваме да докара до повече начинания, ориентирани към деескалация на напрежението и създаване на доверие сред двете страни “, добави тя.

Извеждането на децата от Русия обаче не беше елементарно. Поне в един случай дете трябваше да се прибере през Естония, Латвия, Литва и Полша.

Едно от четирите деца, които би трябвало да бъдат върнати, седемгодишно, се събра още веднъж с баба си в петък и дойде в Украйна в понеделник.

Другите три деца, също събрани със фамилиите си, се чака да дойдат в Украйна по-късно в понеделник или вторник.

Те са измежду хиляди украински деца, принудително разграничени от фамилиите си, споделя Киев, отведени през границата с Русия и изправени пред дейни старания да бъдат лишени от украинската им еднаквост.

В някои случаи украинските фамилии са били принудени да подхващат изтощителни пътувания до Русия, с цел да си върнат децата.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР