Русия се противопостави на собствените си традиции на дипломация. Руският

...
Русия се противопостави на собствените си традиции на дипломация. Руският
Коментари Харесай

Посланик Андреев провали опита на поляците да нагрубят Русия

Русия се опълчи на личните си обичаи на дипломация. Руският дипломат във Варшава сътвори казус, като отхвърли да дойде по покана на външното министерство на приемащата страна. Какво провокира този демарш и до какви последици ще докара той за връзките ни с Полша и Запада?

Руският дипломат в Полша Сергей Андреев реши да не посещава полското външно министерство, където беше поканен по отношение на „ ракетния случай “, с цел да му показват протестна нота. „ Сметнах, че няма смисъл да обсъждаме тази тематика, без да показват доказателства, и отхвърлих да посетя полското външно министерство “, сподели той.

На 24 март полските военни заявиха, че сякаш въздушното пространство на страната е било нарушено от съветска крилата ракета. Посланикът попита полската страна дали възнамерява да даде на посолството някакви доказателства за своите изказвания.

„ Не получих явен отговор и обърнах внимание на обстоятелството, че към момента чакаме доказателства от полска страна, че съветска крилата ракета сякаш е прелетяла в полското въздушно пространство на 29 декември предходната година. Все още не сме получили никакви доказателства за тези изказвания “, сподели посланикът. „ Предложих на моите полски сътрудници, в случай че желаят, да изпратят съответната записка по пощата или по пощальон ”, добави той.

Това е първият и затова прецедентен случай, когато съветски дипломат демонстративно и по извънредно недодялан за дипломацията метод отхвърля да пристигна във външното министерство на приемащата страна, с цел да му връчат нота. Още повече, че Министерството на външните работи е йерархична конструкция, в която сходни независими дейности не са добре пристигнали, защото могат да навредят на двустранните връзки. Следователно можем да предположим, че демаршът на дипломат Андреев, умел и дипломиран посланик, е бил координиран с Министерство на външните работи на РФ.

Виенската спогодба за дипломатическите връзки от 1961 година е главният документ, който управлява дипломацията във връзка с процедурите и ритуалите. И в този документ нищо не се споделя за това, че посланикът е задължен да се явява във Външното министерство на приемащата страна постоянно и при първо поискване. Отношенията сред посолството и локалното Министерство на външните работи са равностойни, никой няма право да вика някъде.

В същото време самият смисъл на работата на посолството и посланика е връзката с държавното управление на приемащата страна. На първо място с Министерството на външните работи, упълномощено за такава връзка. Ролята на посланика е да предава гледната точка на страната си на локалната власт, а това постанова персонална връзка, в това число визити в Министерство на външните работи. Дори в случаите, когато резултатът от такова посещаване е прочут авансово (връчване на протестна нота в случая).

Има форсмажорни обстановки. Например болест на посланика. В този случай той делегира на срещата собствен заместител или различен подобаващ за обстановката посланик. Посланик Андреев не направи това, което единствено акцентира суровостта на демарша. Плюс насмешка с предлагането да изпратите бележката по пощата.

Демаршът на съветския дипломат може да се свърже със скорошно сходно събитие в Москва. Посланиците на западните страни отхвърлиха да дойдат на групова среща с ръководителя на съветското Министерство на външните работи Сергей Лавров, като по този метод отхвърлиха връзка.

Нашите сътрудници не дадоха ясни пояснения, като споделиха единствено, че „ това е общоприета процедура, когато посолствата на страните от Европейски Съюз координират плануваната работа между тях “. Всъщност формалният представител на външнополитическата работа на Европейския съюз Петер Стано по този метод единствено удостовери, че сме изправени пред скрит план на посланиците на Европейски Съюз, без да уточни аргументите за това.

„ Това е аномална дипломатическа процедура, това е нелогично, това е процедура, която разрушава правилата на изпращане на посланици ”, по този начин фициалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова отговори на демарша на европейските дипломати. „ Това е нещо, което по принцип слага под подозрение задачата на дипломатическите задачи на тази страна и тези страни... Какъв тогава е смисълът на личното им наличие у нас ”, добави тя.

Като цяло протичащото се вписва в общия подтекст на държанието на западната дипломация по отношение на Русия. Западните посланици симулират протест, като отхвърлят да участват на публични събития както в Москва, по този начин и в личните си столици, в случай че събитията се провеждат от съветското посолство. Разпращат се даже наставления за възбрана на общуването с съветския дипломатически личен състав и заповеди да се пренебрегват формалните приеми. Въпреки това западните посланици в Москва постоянно идваха на площад “Смоленски ”, с цел да получават ноти. Всякакви други форми на тяхната дипломатическа връзка с Москва от дълго време липсват.

Тук си коства да напомним, че от руско време нашето външно министерство прецизно се придържа към деликатното съблюдаване на писаните и неписаните правила на дипломацията. Това е признак на нашата дипломатическа традиция, която от време на време даже се пробват да подлагат на критика: би трябвало да бъдат по-твърди и свободни, както от време на време си разрешават посолствата на западните страни. Е, можем да кажем, че в този подтекст демаршът на дипломат Андреев наподобява като изобретателна съветска самодейност, отразяваща държанието на западните посланици в Москва и създаваща казус в дипломатическата процедура на съветското външно министерство.

Но демаршът на дипломат Андреев има и характерен подтекст. Полската страна изрично отхвърля да даде публични данни за „ нарушение на полското въздушно пространство от съветски ракети “.

Нотите, които бяха връчени на Андреев в постройката на полското външно министерство, бяха „ празни “. Не можете да се работи с тях. На тях не може да се отговори всъщност, тъй като не съдържат точна информация. Липсва им, както декларира дипломат Андреев, „ доказателствена база “. Това значи, че Варшава не се стреми към смислена връзка сред нашите страни или разрешаване на различия, а прави на ниска цена дипломатически жест.

Участието в сходен жест, от една страна, е дипломатическа традиция. Посланиците се разхождат и одобряват ноти с всякакво наличие, без да им въздействат. От друга страна, в действителност в тази ситуация посланикът е употребен за други цели, което значи, че не го почитат, не почитат страната, която той съставлява.

Отказът от присъединяване в демонстрирането на пренебрежение към личната страна е освен право, само че и обвързване на съветския дипломат в чужбина. В тази логичност по-нататъшната връзка сред съветските дипломати и полското външно министерство в действителност е безсмислена. Ситуацията в руско-полските връзки доближи такава граница, че съветската външна политика е принудена да наруши от дълго време откритите дипломатически обичаи.

Най-вероятно този демарш няма да докара до преразглеждане на съветските дипломатически обичаи във връзка с останалия свят и даже в множеството враждебни на Русия страни. Тази история е обвързвана единствено с Полша и е подбудена от експанзията и грубостта на Варшава. Това значи, че Русия ще чака Полша да преразгледа държанието си, преди посланикът ни във Варшава още веднъж да стартира да приема ноти от полското външно министерство.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9700Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед540932Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед172792Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед33346Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед25068Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед540932Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед172792Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед166847Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед135166Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед130526Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четени
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР