Русия се опитва да се съвземе от миналогодишното координирано масово

...
Русия се опитва да се съвземе от миналогодишното координирано масово
Коментари Харесай

Politico: Руските шпиони се завръщат в Европа

Русия се пробва да се съвземе от миналогодишното координирано всеобщо експулсиране на съветски разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие в Европа. И в този момент има от ден на ден доказателства, че съветската работа за външно разузнаване (СВР) и нейната организация за военно разузнаване (ГРУ) нападателно се пробват да възстановят своите мрежи за шпионаж - изключително предвид на военната помощ, ориентирана към Украйна. Това написа осведоменото американско издание Politico.
 
В това, което Кен МакКалъм, началник на английската работа за сигурност МИ-5, назова " най-значимият стратегически удар " против Москва в най-новата история на разузнаването, повече от 400 така наречен недекларирани разузнавачи бяха експулсирани от Европа след нахлуването в Украйна, в това число от Франция, Белгия и Германия, което фрапантно понижи обсега и способността на Кремъл да шпионира в Европа. А в четвъртък финландската Служба за сигурност и разузнаване (SUPO) съобщи, че експулсирането на съветски разследващи офицери и отводите за издаване на визи за техните заместници доста са отслабили разследващите интервенции на Москва в скандинавския район.
 
" Руската разследваща мрежа (във Финландия, бел. ред.) се сви до към половината от предходния си размер през предходната година ", съобщи шефът на SUPO Анти Пелтари. " Макар че Русия към момента се стреми да настанява разследващи чиновници под дипломатическо прикритие, тя ще би трябвало да откри способи да компенсира дефицита на човешки разследващи фрагменти, да вземем за пример като от ден на ден ползва други форми на секрети интервенции в чужбина ", добави той.
 
 Руски шпионаж Руски шпионаж Източник: Zonanews
Европейските разследващи служби не почиват на остарели лаври. Те са наясно, че шефовете на съветските шпиони се пробват да намерят способи да компенсират голямата загуба на разузнавачи в посолствата, които, наред с други неща, са имали за задача да " откриват подобаващи " за вербовка локални поданици, да ръководят " къртици " и други " човешки активи " и да подкрепят логистично интервенциите по " дейни мероприятия ", като отравянето на Сергей Скрипал и щерка му във Англия през 2018 година
 
В изявление за " Politico " Дариус Яунишкис, шеф на Департамента за държавна сигурност на Литва, съобщи, че " съветските разследващи служби се стремят да възстановят или да основат нови благоприятни условия за разследващата си активност в Европа " и изследват " други способи за събиране на разследваща информация: кибернетични, нетрадиционно прикритие, онлайн интервенции ".
 
Според Яунишкис сериозната инфраструктура на Европа е основна цел за събиране на съветски разследващи данни - приоритет е да се следи " производството и доставките на западни оръжия за Украйна ". Русия прави вербовка, където и когато може.
 
" Към литовски жители се обръщат и ги вербуват, до момента в който пътуват до Русия или Беларус ", сподели той. Литовските служби за сигурност означават в тазгодишната си годишна оценка на националните закани, че беларуските разследващи служби също са се насочили към беларуската диаспора - и даже към беларуските опозиционни организации - с цел да се опитат да вербуват, следят и нарушават активността им.
 
Но съгласно Яунишкис те не са били сами. " Разполагаме с информация, че съветските разследващи служби също се интересуват от беларуските опозиционни организации и техните членове ". Забележките на Яунишкис пристигнаха единствено няколко седмици откакто Полша разгласи, че контраразузнавачи са разрушили шпионска група, работеща за съветското разузнаване. Тя е криела камери по значими железопътни направления, с цел да следи западните доставки на оръжие и муниции, предопределени за Украйна.
 
Министърът на националната защита Мариуш Блашчак допусна, че групата е влезнала от прилежаща Беларус, а съгласно локални медии измежду задържаните има и беларуски жители. И още по-обезпокоително е, че министърът на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински съобщи на конференция, че обвинените, които са се намирали наоколо до военното летище Жешув-Ясионка, са се подготвяли за " саботажни дейности, целящи да сковават доставките на съоръжение, оръжия и помощи за Украйна ". Тази опасност от саботажи и набези очевидно е в мозъка и на Яунишкис.
 
 Министърът на защитата Мариуш Блашчак Министърът на защитата Мариуш Блашчак Източник: РИА Новости
" Руската работа за военно разузнаване постоянно събира тактическа и оперативна разследваща информация за военната и гражданската стратегическа инфраструктура в Литва и прилежащите на Русия страни: от военните елементи до енергийната инфраструктура ", сподели той. И още: " Украйна е добър образец за това по какъв начин сходно тактическо разузнаване може да се употребява за таргетиране на гражданска инфраструктура ".
 
Всъщност европейските разследващи служби подозират съветска ръка зад поредност от странни случаи на бойкот през предходната година - в това число прекратени наземни кабели в Северна Германия, които се употребяват от влаковите кондуктори за връзка, и прекратени подводни кабели, които доставят електричество на датски остров. Норвегия и Литва оповестиха за неразрешени полети на безпилотни самолети наоколо до летища и енергийна инфраструктура. Някои ръководители на европейски разследващи служби не престават да са мощно обезпокоени от това, че Русия задейства така наречен спящи сътрудници или " незаконни " – шпиони. Те са скрити в целевите страни, подготвени да се слеят с обществата и с подправени самоличности, които водят видимо безопасен " естествен " живот.
 
След нахлуването в Украйна България, Словакия, Албания, Нидерландия, Германия, Швеция и Норвегия арестуваха съветски сътрудници и шпиони, работещи за ГРУ или СВР. Миналата година двама руснаци и един украинец бяха задържани при опит да влязат в албански боен комплекс, с цел да създадат фотоси. А също по този начин през 2022 година българските прокурори разкриха детайлности за следствие на военачалник от запаса от армията, работещ в отбранителния бранш, който от 2016 година е предавал класифицирана разследваща информация на Русия.
 
 Валентин Цанков Валентин Цанков Източник: МО  Валентин Цанков персонално дело Разузнавателно управление на Министерството на нар Валентин Цанков персонално дело Разузнавателно управление на Министерството на нар Източник: Zonanews
Миналата година словашкото контраразузнаване арестува и полковника от запаса на армията Павел Бучик и твърди, че е предоставял на Русия информация за отбранителните сили на Словакия и Украйна - за информацията са му били платени минимум 46 000 евро. Бучик е бил част от четиричленна група, ръководена от ГРУ, в която е бил включен и Бохуш Гарбар - създател на проруски уеб страница, който е бил вербуван през 2021 година от тогавашния съветски боен аташе. Срещите им в паркове са били снимани на видео от словашки контраразузнавачи. Сред дилемите на Гарбар е било да търси лица, симпатизиращи на Русия и да оказва помощ за образуването на мрежа от сътрудници за въздействие.
 
Междувременно през септември съд в Унгария осъди задочно на пет години затвор за шпионаж в интерес на Русия някогашния народен представител от Европейския съюз Бела Ковач, който понастоящем е в заточение в Москва. Въпреки този случай обаче прилежащите страни от Европейски Съюз преглеждат Унгария като едва звено в груповите старания за контраразузнаване, защото наличието на следената от Русия Международна капиталова банка в Будапеща е в центъра на разногласието, откогато министър-председателят Виктор Орбан се съгласи тя да се реалокира там през 2019 година
 
 Будапеща Будапеща Източник: Zonanews
Непознатата банка, която сега се бори за финансово оцеляване, се управлява от Николай Косов. Родителите му са имали шеметна кариера в Комитет за Държавна сигурност (на СССР) по време на руската ера. Унгарските опозиционни политици и някогашни чиновници на разузнаването, както и западни чиновници по сигурността, показаха паника, че банката се употребява като логистична база за съветски шпионски действия. Въпреки това тя към момента се употребява с дипломатически имунитет, както и нейните чиновници и консултанти, на които са издадени шенгенски визи и които имат право на свободно придвижване в границите на Европейски Съюз.
 
Като цяло тази поредност от арести в Европа сигурно свидетелства за решимостта на Русия да събере колкото се може повече информация за отбранителни уреди и военни проекти на НАТО, както и да наблюдава и култивира евентуални вербовчици, в това число и такива, които може сами да не боравят с чувствителни материали, само че имат достъп до лица и организации, които го вършат. Но защото съветските шпиони се пробват да отскочат в Европа, това е и удостоверение за бдителността на западните служби за сигурност. Сега те просто не би трябвало да смъкват бдителността си.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР