Русия се оказа в центъра на борбата между германския канцлер

...
Русия се оказа в центъра на борбата между германския канцлер
Коментари Харесай

Русия се оказа в центъра на борбата между двама европейски лидери

Русия се оказа в центъра на битката сред немския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон за водачество в Европейски Съюз. И двамата се пробват да завоюват точки, като способстват за разрешаването на спора в Югоизточна Украйна. Тази тематика се трансформира в основна в договарянията на Макрон и се чака да бъде съществена на срещата на Шолц с съветския президент Владимир Путин, считат специалистите. Путин, съгласно политолозите, демонстрира подготвеност за разговор и взаимни отстъпки по всички обсъждани тематики.

Посещението на немския канцлер в Москва е планувано за 15 февруари. Досега Путин и Шолц са разговаряли по телефона единствено един път. Този диалог се организира през декември 2021 година, незабавно откакто канцлерът встъпи в служба. Тогава водачите разискаха европейската сигурност, спора в югоизточната част на Украйна. Очаква се същите тематики да станат основни в идните договаряния, удостовери прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков по време на диалог с публицисти на 14 февруари.

Преди да се срещне с Владимир Путин, Шолц пътува до Киев за диалози с украинския водач Владимир Зеленски. Френският президент Еманюел Макрон договаря с него седмица по-рано и по същия въпрос (но първо се срещна с Путин и едвам по-късно със Зеленски).

Макрон се счита за съперник на Шолц в безмълвната битка за водачество в Европейски Съюз, която се разви, откакто Ангела Меркел се отдръпна поста канцлер през декември 2021 година Но френският водач е в по-малко преференциална позиция: през април му предстоят президентски избори, а Шолц към този момент е определен за канцлер, счита ръководителят на катедрата по политически науки и социология на РЕУ “Плеханов” Андрей Кошкин.

Това частично се удостоверява и от думите на украинския външен министър Дмитрий Кулеба. Говорейки за визитата на Макрон в Киев, той сподели, че френският президент " пристигна с мисли за разрешаване на украинския спор, а не с оферти ". Макрон в Москва приказва и за някои „ хрумвания за разрешаване на обстановката в югоизточната част на Украйна “.

На фона на несигурната позиция на френския водач „ Шолц ще се опита да покаже на Германия неприкосновеността на лидерския статут в Европа “, счита Евгения Войко, специалист от Центъра за настояща политика. Избирайки Киев за първа точка на посещаване, Шолц се пробва да " показва, че Русия е страна в спора и страна, нападателна към страната жертва - Украйна ".

Германските управляващи поддържат твърда изразителност към Русия. Така избраният отново президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер прикани Путин да „ търси път, който подсигурява мир в Европа “. „ Ние сме в обстановка на опасност от боен спор, война в Източна Европа и Русия е виновна за това “, сподели Щайнмайер, обръщайки се към Путин в първата си тирада след преизбирането.

Символично е, че Щайнмайер беше избран отново за президент на Германия в навечерието на визитата на Шолц в Киев и Москва на 13 февруари. През 2014 година, когато се случи държавен прелом в Украйна, точно той беше началник на немското външно министерство и точно Германия изигра основна роля в този развой, напомня Камран Хасанов, специалист в Руския съвет за интернационалните каузи. „ Щайнмайер даде обещание съглашение за преход, временен интервал за някогашния президент на Украйна Виктор Янукович, само че по-късно тази договорка се провали. „ Формулата на Щайнмайер “ за даване на специфичен статут на ЛНР и ДНР също е дело на немски ръце “, сподели Хасанов.

Очаква се Путин и Шолц да обсъдят и стартирането на плана " Северен поток 2 " на персоналната си среща, сподели прессекретарят на съветския водач Дмитрий Песков в навечерието на визитата на немския канцлер. В същото време Шолц „ има схващане, че това е търговски план, от който немската стопанска система се нуждае “, уверен е политологът Кошкин.

„ Без на ниска цена природен газ Германия ще престане да бъде водеща стопанска система и газов хъб в Европа. Германия в действителност се нуждае от " Северен поток-2 ". Основното нещо е да намерим общ език и да решим по какъв начин да стартираме този взаимноизгоден план “, уверен е Кошкин.

Съединени американски щати обаче се пробват да осуетят тази договорка. Американският президент Джо Байдън предизвика Шолц по време на визитата на канцлера при него. Затова е мъчно да се каже по какъв начин ще се държи федералният канцлер в договарянията по енергиен план, считат специалисти. В подмяна Съединени американски щати дават обещание „ да прегледат опцията за създаване на газопровод сред Испания и Германия “, написа испанският вестник “Вангардия”. Заедно с изказванията на Шолц за „ военната опасност за Украйна “ от Русия, съгласно политолога Константин Двинский, това значи, че при Шолц Германия е почнала „ цялостна загуба на суверенитет “.

Може би нещо ще се промени на срещата с Путин, отбелязва политическият анализатор Евгения Войко. Експертът не изключва, че Шолц ще бъде „ по-отворен в сравнение с с Байдън “. „ Не би трябвало да се чакат диаметрално противоположни подходи. Но се чака Шолц да каже нещо независимо, без значение от Съединени американски щати, за „ Северен поток 2 “, сподели Войко.

Въпреки недружелюбната изразителност на немския водач към Руската федерация, съветският президент има намерение да сближи позициите на Москва и Берлин, уверена е Войко. Путин сподели същото още през октомври предходната година на среща на Валдайския експертен клуб. Тогава Олаф Шолц беше главният претендент за поста федерален канцлер. Путин още тогава предвижда, че „ обединението след изборите в Германия се възнамерява да бъде много комплицирана “, тя ще има „ разнопосочни политически възгледи “.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР