Русия продължава да строи и обновява ядрени подводници, пише National

...
Русия продължава да строи и обновява ядрени подводници, пише National
Коментари Харесай

Бойна мощ! Русия продължава да строи и обновява ядрените си подводници

Русия продължава да строи и обновява нуклеарни подводници, написа National Interest.

В момента съветският флот експлоатира почти седемдесет подводници, което се съпоставя с шестдесет и осем на Военноморски сили на Съединени американски щати.

Притеснително е обаче, че до края на десетилетието размерът на американския подводен флот може да намалее до едвам шестдесет и шест подводници, до момента в който Русия продължава процеса на рационализация.

В настоящия си тип доста от съветските подводници могат да бъдат разказани най-добре като остарели кораби от руската ера и те към момента носят съществена част от тежестта. Въпреки това, в Русия е ход рационализация на подводния флот.

Корабостроителницата " Севмаш " на северозапад в Русия ще достави две усъвършенствани стратегически нуклеарни подводници 955A (Borei-A).

" Стратегическите подводници, " Дмитрий Донски " и " Княз Потьомкин " ще бъдат положени в " Севмаш " до Деня на успеха ", разяснява по-рано източник от вътрешната отбранителна промишленост пред ТАСС.

Според отчетите, договорът за построяването на двете подводници е подписан през последната година, като подводниците се възнамерява да бъдат доставени на Военноморски сили на Русия през 2026 и 2027 година

Всяка от тези подводници ще носи шестнадесет междуконтинентални балистични ракети " Булава " (ICBM).

Забележителното в отчетите е името на първата от двете, които би трябвало да се построят, защото съветският флот към момента експлоатира нуклеарната подводница от клас 941 " Акула " " Дмитрий Донски ".

Тази подводница е кръстена на Свети Дмитрий Иванович Донски (или Дмитрий Донски), който е наследник на Иван II и цари като княз на Москва през XIV век. Той е първият княз, който намерено оспорва монголската власт в Русия и води войни против татарите. Той е уважаван като светец в съветската черква и празникът му е на 19 май.

Подводницата с нуклеарни балистични ракети " Дмитрий Донски " (ТК-208) сега е най-голямата подводница в света на настояща работа, само че е и измежду най-старите подводници. Първоначално е планувана през 1976 година и постъпва в употреба през 1982 година

Подводницата е влезнала в изсъхнал док през 1990 година и заради икономическите и софтуерните проблеми, пристигнали с разпадането на Съветския съюз, остава в дока до 2002 година

Въпреки че е издигната като подводница от трето потомство, е посочена като подводница от четвърто потомство след обширни модификации.

Вероятно ще остане в употреба до 2026 година - което може да разреши предаването на името на идващото потомство нуклеарни подводници.

Понастоящем съветският флот експлоатира четири стратегически подводници с ракети по план 955/Project 955A.

Подводницата по плана 955A " Княз Олег " по график, ще бъде доставена на Военноморски сили тази година, до момента в който още три подводници от този план се строят в корабостроителницата " Севмаш ", която е част от Обединената корабостроителна корпорация на Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР