Русия преустановява участието си в решаващата сделка, която през изминалата

...
Русия преустановява участието си в решаващата сделка, която през изминалата
Коментари Харесай

Русия приключи черноморската зърнена сделка

Русия прекратява присъединяване си в решаващата договорка, която през миналата година разреши износа на украинско зърно. Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти в понеделник.

Решението поражда страхове за международните доставки на храни и осуетява дипломатическия пробив, с който вероятно Москва да излезе от войната в Украйна.

Споразумението, реализирано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации през юли 2022 година, публично изтече през днешния ден.

Фактически черноморските договорености през днешния ден прекратиха действието си “, съобщи пред кореспонденти представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

Бърза реакция пристигна от страна на Европейския съюз, който разкритикува решението на Русия да спре присъединяване си в огромната договорка за Черно море.

Категорично съдя циничния ход на Русия да приключи черноморската зърнена самодейност, макар напъните на Организация на обединените нации и Турция. Европейски Съюз работи за обезпечаване на продоволствена сигурност за уязвимите по света “, сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Twitter.

Междувременно след изявленията на Кремъл фючърсите на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса, се покачиха внезапно.

През уикенда съветският президент Владимир Путин съобщи, че главната цел на договорката – доставката на зърно за нуждаещите се страни – „ не е осъществена “. Той още веднъж се оплака, че Русия е изправена пред спънки при износа на личните си храни.

Песков остави отворена вратата за възкръсване на договорката в бъдеще, като сподели, че Русия ще се съобрази

незабавно откакто съветската част (от сделката) бъде приключена “.

Миналата седмица държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен упрекна Русия, че употребява договорката за зърно „ като оръжие “.

Сделката разреши на Украйна да изнася зърно от своите черноморски пристанища и да минават безвредно през водния път към турския проток Босфора.

Това се оказа жизненоважно за стабилизиране на световните цени на храните и за облекчение на разрастващите се страни, които разчитат на украинския експорт. Въздействието на войната върху международните хранителни пазари беше неотложно и извънредно мъчително, изключително тъй като Украйна е главен снабдител на зърно за Световната стратегия по храните (WFP).

Според Европейската комисия Украйна съставлява 10% от международния пазар на пшеница, 15% от пазара на царевица и 13% от пазара на ечемик. Освен това е основен международен състезател на пазара на слънчогледово масло.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР